KORONAVIRUSVijesti

Vakcinacija počinje tokom ove nedjelje, prvi na redu zdravstveni radnici

Prvih 24.000 doza vakcine AstraZeneca stiglo je sinoć na Kosovo, a tokom ove nedjelje počeće vakcinacija, prvenstveno zdravstvenog osoblja Infektivne klinike Univerzitetskog kliničkog centra, prenosi Reporteri.

Vakcine iz zdravstvenog Covax programa stigle su sinoć na prištinski aerodrom “Adem Jashari”. Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da će dolazak kontingenta vakcina protiv koronavirusa omogućiti spašavanje života.

“Ovo je mali kontingent, ali budi veliku nadu. Omogućiće spašavanje života, posebno našeg zdravstvenog osoblja i rizičnih grupa stanovništva”, rekao je Kurti.

On je istakao da je Kosovo izgubilo puno vremena za vakcinaciju i naglasio da vakcinacija mora da počne odmah, bez odlaganja.

Ministar zdravlja Arben Vitia rekao je da sa otpočinjanjem vakcinacije Kosovo započinje novu fazu borbe protiv pandemije i naglasio da to ipak ne znači kraj pandemije i naglasio važnost poštovanja zaštitnih mjera.

Vitia je naglasio da se razgovori o nabavci novih doza vakcine nastavljaju.

“Počeli smo sastanke sa svim zdravstvenim institucijama, relevantnim organizacijama i međunarodnim partnerima”, rekao je Vitia.

Ceremoniji prijema prvog kontingenta vakcina na aerodromu Adem Jashari prisustvovao je i američki ambasador Philip Kosnnet.

Kosnnet je na Twitteru rekao je da su Sjedinjene Države ponosne što doprinose programu Covax.

Kosovo Online / Reporteri


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button