SvijetVijesti

Erdogan: Od Kurtija očekujem da poništi odluku o otvaranju kosovske ambasade u Jerusalimu

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu poziva Kurtija da prisustvuje otvaranju ambasade Kosova u Jerusalimu, dok turski predsednik Erdogan od nove vlade očekuje da preispita i poništi takvu odluku, a zvaničnici Samoopredeljenja najavljuju da će sa EU i Izraelom razgovarati o najboljem rešenju za Kosovo, prenosi Gazeta Ekspres.

Lider Samoopredeljenja već je najavio da će pored dijaloga sa Srbijom, razmotriti i otvaranje kosovske ambasade u Jerusalimu. I dok je premijer Netanjahu pozdravio najavljeno otvaranje kosovske ambasade, predsednik Erdogan pozvao je Kosovo da preispita takvu odluku.

„Pored toga, drago mi je saznati za stav vaše stranke da će, ako dođe na vlast, razmotriti odluku Kosova o otvaranju ambasade u Jerusalimu. Verujem da bi bilo korisno izbeći takav korak, koji bi mogao naneti veliku štetu Kosovu“, napisao je Erdogan u svom pismu čestitke Kurtiju zbog ubedljive pobede na izborima.

Zvaničnici Samoopredeljenja najavili su da će razmotiti odluku o otvaranju ambasade u Jerusalimu i zbog zahteva EU na putu integracija, izjavio je Gljauk Konjufca iz Pokreta Samoopredeljenje.

Istovremeno Haki Abazi iz Samoopredeljenja savetuje Kurija da treba da se sa Briselom i Izraelom dogovori oko pitanja otvaranja ambasade u Jerusalimu.

“Kosovu je važan stav Evropske unije. Mislim da će vlada Kurtija iskreno razgovarati sa Izraelom i EU, kako bi pokušala da reši problem, koji je nepotrebno stvorila prethodna vlada“, rekao je Abazi.

Prethodno je EU oštro kritikovala odluku Kosova o otvaranju ambasade u Jerusalimu.

BalkanPlus


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button