RegionVijesti

Građani Kosova će u Albaniji biti tretirani isto kao i stanovnici EU i SAD

Studenti sa Kosova i iz drugih albanskih zemalja imaće najviše koristi od izmjene Zakona o strancima u Albaniji, jer će biti oslobođeni državne takse za dobijanje boravišne dozvole, prenosi Koha.

Glavna svrha izmjena Zakona o strancima u Albaniji je da privuče u ovu zemlju penzionere iz razvijenih zemalja koji žele da imaju koristi od klime i nižih troškova života u Albaniji.

U vrijeme kada Albanija doživljava visok talas emigracije, ta zemlja postala je drugi dom za mnoge strane penzionere. U Dursu se više od 300 Italijana doselilo, a takođe postoji interesovanje nordijskih zemalja.

Zakon o strancima u Albaniji biće izmjenjen po drugi put u toku godine.

Očekuje se da će albanski parlament odobriti izmjene zakona, koje je predložilo Vijeće ministara, prije raspuštanja, zbog parlamentarnih izbora 25. aprila.

Od promjena zakona, korist za građane sa Kosova je u njihovoj jednakosti sa državljanima SAD i stanovnicima država članica EU u pogledu dozvola boravka.

Studenti sa Kosova koji studiraju u Albaniji izuzeti su od državne takse za dobijanje boravišne dozvole.

Albanija se i ranije suočavala  sa nedostatkom radne snage zbog emigracije, kao i sa onim što se može opisati kao “strukturna nezaposlenost” kada se poslovi ne podudaraju sa kvalifikacijama radne snage.

Vlada Albanije prepoznala je kao značajan problem na svom tržištu rada nedostatak kvalifikovane radne snage koja bi zadovoljila potrebe poslodavaca.

“Građani Sjedinjenih Američkih Država, država članica Evropske unije i državljani Kosova, prilikom prvog prijavljivanja i ispunjavanja opštih kriterijuma utvrđenih u članu 36 ovog zakona, dobijaju dozvolu boravka sa rokom trajanja od pet godina”, navodi se u Nacrta zakona.

Moguće je da ta dozvola postane stalna u slučaju da stranac ima legalni boravak pet uzastopnih godina u Albaniji.

Kosovo Online / Koha Ditore


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button