Vijesti

Süddeutsche Zeitung: Kurti bi kao premijer imao partnera u Bidenu

Nakon odluke Ustavnog suda Kosova, parlament bi trebalo da bude raspušten i zakazani novi izbori, a Albin Kurti se priprema za povratak na premijersku funkciju, piše Tobias Zik, stručnjak za situaciju u regionu, u analizi objavljenoj u njemačkom listu “Süddeutsche Zeitung“, prenosi Reporteri.

Navodi se da se Albin Kurti priprema za povratak na funkciju dok Ustavni sud krči put za nove izbore, jer su sudije proglasile nevažećim izbor Kurtijevog nasljednika u vladi Avdullaha Hotija – konzervativnog ekonomistu koji je u junu uskom parlamentarnom većinom izabran za premijera.

List podsjeća da je glas jednog poslanika bio nevažeći, da nije ni trebao da zauzme mjesto u parlamentu i rezultat je da aktuelna vlada više nema potrebnu većinu glasova.

Članovi opozicione stranke Samoopredjeljenje podnjeli su tužbu protiv zakonitosti izbora Hotija. Politikolog Florian Biber, koji je na čelu Centra za studije jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu, tumači ovu presudu kao dokaz da na Kosovu “očigledno postoji nezavisni ustavni sud, dostignuće koje uopšte nije uobičajeno u regionu”.

Sa pozivom na nove izbore, zatvara se poglavlje široke intervencije američke vlade na Balkanu. Smatra se da je odlazeći predsjednik Donald Trump napredovao u pregovorima između Srbije i Kosova kako bi stekao bodove u predizbornoj kampanji kao uspješan strani političar, i imenovao je specijalnog izaslanika, bivšeg ambasadora u Njemačkoj Richarda Grenella. Prolletos je vršio pritisak na novoizabranog kosovskog premijera Albina Kurtija, da u potpunosti ukloni stopostotnu taksu na srpsku robu, koja je uvedena 2018. godine.

Njemački list ističe da se Kurti, međutim, suprotstavio Grenellovom insistiranju. Poslije samo sedam nedjelja na vlasti, Kurti je svrgnut.

Od tada Kurti je očekivao da će se uskoro vratiti na funkciju.

“Izgubio sam podršku polovine poslanika“, rekao je u septembru, “ali podrška stanovništva se udvostručila. “Nije slučajno što su snage starog režima stvorile saveznike protiv njega i njegove stranke Samoopredjeljenje, oni tačno znaju kakvi bi rezultati bili da su novi izbori”, navodi ovaj njemački medij.

U to vrijeme, Kurti je bio na sastancima sa predstavnicima kosovske dijaspore u nekoliko gradova Njemačke i Švicarske. Istakao je svoje planove za repatrijaciju kvalifikovanih specijalista koji su emigrirali sa Kosova – kako bi mogli da pomognu.

Optimizam u pogledu ponovnog izbora Kurtija zasnovan je na nekim povoljnim okolnostima za njega. Prema anketama, popularnost njegove stranke u posljednje vrijeme nastavlja raste, ako budu novi izbori sredinom februara – PS može da postigne većinu u parlamentu bez potrebe za koalicionim partnerom.

Pored toga, “stari režim“ veterana OVK na Kosovu sada je znatno oslabio. Kurtijev glavni rival, bivši predsednik Hashim Thaçi, sada mora da odgovara pred Specijalnim sudom Kosova u Hagu zbog optužbi za ratne zločine iz 1990-ih. A upravo Thaçi je režirao Kurtijev pad zajedno sa američkim specijalnim izaslanikom Grenellom.

“Vjetrovi“ iz SAD u suprotnom smeru, kao što se dogodilo pod upravom Trumpa se više ne očekuju u doglednoj budućnosti. Treba napomenuti da se novoizabrani predsjednik Joe Biden dokazani stručnjak za region, kao senator 90-ih godina, borio za međunarodnu intervenciju protiv srpske agresije, prenosi Reporteri.

Uoči ovogodišnjih američkih predsjedničkih izbora, Albin Kurti pozvao je sve glasače sa pravom glasa sa kosovskim korenima da glasaju za Bidena.

Stoga bi reizabrani Albin Kurti imao partnera sa američke strane, partnera koji, za razliku od Trumpa, ne želi da izaziva dodatne nemire u regionu planovima za razmjenu teritorija između Srbije i Kosovo na osnovu etničkih kriterijuma, navodi ovaj medij.

Kosovo Online


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button