Vijesti

Kosovo bez vizne liberalizacije najvjerovatnije i ove godine

Iako su bila velika očekivanja da će se vizna liberalizacija za građane Kosova dogoditi tokom nemačkog predsedavanja Savetom Evropske unije, to se nije dogodilo, prenosi Ljajmi.

Poslanica Bljerta Deljiu-Kodra, kao deo parlamentarnog odbora za evropske integracije, kaže da Vlada Kosova nikada nije bila slabija u konkretizaciji argumenata po pitanju liberalizacije viznog režima.

„Sa žaljenjem kažem da je tamo gde smo doveli prethodne vlade i mi koji smo bili na vlasti ostalo ili postoje koraci unazad u povratku ove agende. Nikada nije bilo manje rasprava o ovom procesu, nikada nije bilo manje razmene između zemalja u vezi sa procesom liberalizacije viznog režima i nikada nije bilo manje saradnje sa međunarodnim spektrom koji su Evropska unija i Sjedinjene Američke Države što se tiče spoljne politike“, rekla je ona.

Emir Abraši iz Demokracija Plus kaže da Evropska unija sada ima važnijih pitanja od liberalizacije viznog režima za Kosovo, pominjući ovde borbu protiv pandemije, budžetski proces i Bregzit.

„Ne očekujem neki veliki potez od strane Portugala, ali u drugoj polovini 2021. predsedavanje prelazi na Sloveniju i s tim u vezi mislim da bi trebalo da započnemo saradnju sa slovenačkom vladom, sa našim saveznicima tamo da se ovi procesi poguraju napred, jer imamo na umu da je Slovenija malo osetljivija na te procese, jer je i sama bila deo iste federacije u kojoj je bio i čitav zapadni Balkan. Možda će slovenačko predsedavanje biti povoljnije za integracione procese širom Balkana“, rekao je on.

Profesor međunarodnih odnosa, Afrim Hoti smatra da je proces već odložen i da je premašio sva neophodna ograničenja.

„Sve je sada na nivou špekulacija, jer govorimo o dugotrajnom procesu koji je prešao bilo koju granicu, definitivno bismo trebali pogledati alternativne mogućnosti, poput onoga što su sve zemlje u regionu učinile, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, deo Republike Srbije, Makedonije, ne trubeći, već gledajući druge alternativne mogućnosti da se obezbedi slobodno kretanje, jer na kraju ne govorimo ni o kakvim privilegijama, već govorimo o osnovnom pravu ljudi da se slobodno kreću“, rekao je on.

Evropska komisija je 2018. godine potvrdila da je Kosovo ispunilo sve kriterijume i preporučila ukidanje viza, navodi Ljajmi i dodaje da je odobrenje svake države članice EU potrebno da bi poslednja izolovana država zapadnog Balkana uživala slobodno kretanje u šengenskom prostoru.

Kosovo Online / Lajmi


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button