Vijesti

Dijaspora na Kosovo od 1999. poslala više od 40 milijardi eura

Procijenjuje se da je dijaspora od 1999. godine do danas poslala na Kosovo više od 40 milijardi eura, što je, prema mišljenju ekonomista, veoma važno za održavanje ekonomske i socijalne stabilnosti, piše Reporteri.

Prema riječima guvernera Centralne banke Kosova Fehmija Mehmetija, samo ove godine na ime doznaka  iz inostranstva, na Kosovo je stiglo oko 800 miliona eura, što je za 13 procenata više nego prethodne godine.

Ekonomski stručnjak Safet Gërxhaliu kaže da je dijaspora bila i ostaje glavni stub kosovske državne stabilnosti.

“Procijenjuje se da je dijaspora direktno, indirektno i periferno poslala više od 40 milijardi eura i vidite koliko je važan doprinos dijaspore. Poznato je da je više od 50 odsto budžeta  Kosova otišlo na plate i dnevnice. Ko je održao ekonomsku i socijalnu stabilnost na Kosovu, osim dijaspore. Stoga vjerujem da zaslužuje veće poštovanje. U 2020. godini, kada je registrovano smanjenje carinskih prihoda, imamo ogromnu podršku dijaspore, preko koje je na Kosovo došlo oko 800 miliona eura“, naveo je on.

Gërxhaliu je rekao da dolazak dijaspore za praznike ima tri puta veću važnost od hitnog paketa  ekonomskih mjera koji je kasno odobren i politizovan.

“Faktor koji je uticao na ublažavanje efekata krize bile su doznake iz inostranstva. Vrijednost doznaka primljenih do oktobra 2020. bila je 796,5 miliona evra, što predstavlja godišnji porast od 12,9 odsto”, rekao je guverner Mehmeti.

Prema nedavnom izvještaju Instituta GAP “Uticaj dijaspore na ekonomiju Kosova tokom pandemije COVID-19“, kaže se da u vrijeme kada kosovska ekonomija propada usled pandemije izazvane Covidom -19, uloga dijaspore u kosovskoj ekonomiji je i dalje izuzetno velika.

“Dijaspora utiče na kosovsku ekonomiju bilo doznakama, direktnim stranim ulaganjima, slanjem stvari porodicama ili čak troškovima koje ostvaruju tokom posjeta Kosovu”, navodi se u izvještaju Instituta GAP.

Prema izvještaju, veliki dio ulaganja u nekretnine na Kosovu dolazi od dijaspore.

Prema istraživanju koje je sproveo UNDP, preko 35 procenata dijaspore odgovorilo je da ulaže na Kosovu, uglavnom kupujući nekretnine za ličnu upotrebu, dok drugi dio ulaže u porodična preduzeća.

Kosovo Online / Reporteri


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button