Vijesti

Ako budžet za 2021. ne bude usvojen, preduzeća i građani ostaće bez novčane pomoći

Uoči objavljivanja datuma izbora na Kosovu, postoji rizik da ne bude usvojen budžet za sledeću godinu, a ukoliko to bude slučaj, preduzeća i građani koji su ostali bez posla neće dobiti predviđenu novčanu pomoć, prenosi Reporteri.

Evropska unija je zatražila usvajanje budžeta pre novih parlamentarnih izbora na Kosovu, ukazujući na važnost tog pitanja.

Novi izbori bi trebalo da budu održani uskoro, jer je Ustavni sud utvrdio da je kosovska vlada koju je predvodio Avdulah Hoti nelegalno izabrana 03. juna, kada poslanik osuđen za korupciju i koji nije imao pravo glasa, glasao za tu vladu.

“Svesni smo odluke Ustavnog suda i čekamo potpuno objavljivanje ove odluke. Sada je na kosovskim institucijama da preduzmu sledeće korake, u skladu sa odlukom. EU će nastaviti da sarađuje sa svima na Kosovu kako bi promovisala agendu evropskih integracija i neophodne reforme. U ovoj fazi je posebno važno da budžet za 2021. odobri i usvoji ovaj sastav Skupštine, što je pre moguće”, rekao je portparol EU Peter Stano.

Budžet razmatra Odbor za budžet i transfere

Nacrt zakona o budžetu za 2021. godinu je odlazeća vlada već poslala Skupštini Kosova i ovaj nacrt budžeta je na razmatranju u Odboru za budžet i transfere.

Premijer Kosova Avdulah Hoti kaže da ne bi smelo da se uđe u novu godinu bez odobrenog budžeta.

On je rekao da je “budžet za sledeću godinu dobro pripremljen” i zatražio od političkih partija u Skupštini da daju predloge za moguće izmene “, kako bi nakon toga glasali za budžet.

“Kontaktirao sam parlamentarne grupe, čekam odgovor da li postoji spremnost za ovo pitanje i verujem da će sve uskoro biti definisano”, rekao je Hoti.

On je naveo da će predlozi za izmene biti dobrodošli, navodeći da budžet ne pripada vladi već celom Kosovu.

“Sad smo u specifičnoj situaciji, uoči izbora, nije dobro ulaziti u januar bez odobrenog budžeta. Nacrt budžeta pripremljen na najbolji mogući način nalazi se u Skupštini. Neka parlamentarne grupe dostave ako imaju predloge izmena nacrta budžeta”, kaže Hoti.

Evropska unija je Kosovu dala dodatnih 24,05 miliona evra pomoći za ublažavanje uticaja pandemije kovid-19.

“EU će nastaviti da podržava Kosovo preko preko sredstava za ublažavanje socijalno-ekonomskog uticaja krize kovid-19 na stanovništvo i preduzeća na Kosovu. Kroz ovu budžetsku podršku pomažemo Kosovu da se izbori sa finansijskim poteškoćama sa kojima se suočavaju u ovoj teškoj situaciji”, kaže se u izjavi kancelarije EU u Prištini.

Prethodne isplate EU u vezi sa reformom javne uprave i upravljanja javnim finansijama u iznosu od 11,5 miliona evra i 9,97 miliona evra, uplaćene su Kosovu u decembru 2019. i u julu 2020. godine.

Pandemija je pogodila kosovsku ekonomiju, što predstavlja veliki ekonomski pad. Guverner Centralne banke Kosova Fehmi Mehmeti rekao je da se „očekuje da kosovska ekonomija opadne za 7,2 procenta, što je najteži udarac za ekonomiju u poslednjih 20 godina. Prema vladinim zvaničnicima, zatvaranje preduzeća i druga ograničenja usled pandemije stvorili su gubitke i do milijardu evra.

S druge strane, predstavnici biznisa zahtevaju odobrenje budžeta pre raspuštanja Skupštine kako se ekonomija, kako kažu, “ne bi srušila”.

Predsednik Privredne komore Kosova Berat Rukići kaže da bi nacrt budžeta za 2021. godinu trebalo da bude odobren pre raspuštanja Skupštine Kosova, jer bi vladina donacija od 200 miliona evra olakšala rad preduzeća.

“Sva preduzeća čekaju i bilo bi veliko razočaranje i šok za ako se budžet ne odobri brzo”, kaže Rukići.

Čak i zaposleni koji su ostali bez posla tokom pandemije, ako budžet ne bude brzo odobren, možda neće dobiti pomoć od 300 evra mesečno tokom tri uzastopna meseca, kako je predviđeno Zakonom o ekonomskom oporavku.

Pema vršiocu dužnosti zamenika ministra finansija Agimu Krasnićiju, ako budžet ne bude odobren, grant u iznosu od 200 miliona evra neće biti iskorišćen za direktnu finansijsku pomoć preduzećima sa operativnim poteškoćama pogođenim pandemijom.

Kosovo Online / Reporteri


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button