Region

Počela vakcinacija protiv koronavirusa u Srbiji, prva vakcina za premijerku

Premijerka Srbije Ana Brnabić primila je vakcinu protiv koronavirusa čime je započelo vakcinisanje u ovoj zemlji.

Poslije nje je vakcinisana ministarica rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević, kao i epidemiolog Predrag Kon.

Darija Kisić Tepavčević kaže da je Srbija upoznata o svim aspektima vakcine, a da su zdrastveni radnici koji će davati vakcinu prošli i obuku za to.

“Vakcina treba i može da bude svjetlo na kraju ovog dugačkog tunela”, kazala je.

Kako je rekla, ona će se vakcinisati prije svih njih da bi pokazala koliko je vakcina efikasna i da nije opasna po zdravlje.

“Želim to da pokažem ličnim primjerom”, rekla je ministrica.

Kako javlja RTS, danas će rukave zavrnuti i korisnici staračkih domova u Beogradu i Novom Sadu.

Masovna vakcinacija, ako ne bude problema s isporukom vakcina, mogla bi početi već sredinom januara, očekuje predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. U Srbiju je stiglo blizu 5.000 doza Pfizerove vakcine.

Švicarska dan ranije

Švicarska je u srijedu postala prva zemlja u kontinentalnoj Evropi koja je započela vakcinaciju vakcinom kompanija BioNTech i Pfizer. Za razliku od Srbije, Švicarcima su prioritet starije osobe, te je prva vakcinisana žena iz Lucerna stara 90 godina, dok su se u Srbiji odlučili da prioritet bude premijerka.

U Švicarskoj prve vakcine primiće osjetljive grupe ljudi, prije svega stariji od 75 godina i oni sa hroničnim bolestima, a zatim slijede zdravstveni radnici, oni u bliskom kontaktu sa osjetljivim grupama i oni koji žive u komunalnim naseljima.

info-ks.net


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button