Vijesti

Nove antikovid mjere Vlade Kosova danas stupaju na snagu

Aktuelna vlada Kosova u utorak je odobrila nove mere za sprečavanje širenja pandemije kovid-19, prema kojima će slobodno kretanje građana i rad ekonomskih operatera, tržnih centara, hotela i gastronomije biti od 05:00 do 20:00. Nove mere stupaju na snagu danas i važiće do druge odluke, saopštila je aktuelna vlada Kosova, prenosi Gazeta Ekspres.

Kretanje osoba starijih od 65. godina

Prema ovim merama, osobama starijim od 65 godina dozvoljeno je da napuštaju kuću samo u radnim satima 6:00-10:00 i 16:00-19:00, dok van ovog vremena mogu izlaziti samo radi hitnih i zdravstvenih potreba dokazivanjem relevantni dokument potrebu za izlaskom iz ovog rasporeda nadležnom kontrolnom telu.

Ulaz stranih državljana na Kosovo

Strani državljani koji ulaze na Kosovo, uključujući one sa privremenim ili stalnim boravkom na Kosovu, koji dolaze iz visoko rizičnih zemalja prema službenoj listi ECDC, moraju da imaju negativan PCR test za kovid-19. Ne stariji od 72 sata.

Iz ove mere su izuzete osobe koje prolaze tranzitno kroz Kosovo, profesionalni vozači kao i strane diplomate akreditovane na Kosovu i njihove porodice.

Svi državljani Kosova (uključujući one koji borave u drugoj zemlji), po ulasku na Kosovo moraju da podnesu potvrdu za negativni PCR test ne stariji od 72 sata pre ulaska na Kosovo, u suprotnom moraju u izolaciju 7 dana.

Izuzeci su građani Kosova (uključujući one koji borave u drugoj zemlji) koji su napustili Kosovo u poslednja 24 sata.

Opštine su dužne da obezbede tehničke medicinske timove, uz podršku kosovske policije, za kontrolu putnika koji ulaze na administrativnim prelazima.

Organizovanje rada javnih institucija i privatnih organizacija /preduzeća

Javne ustanove i privatne organizacije / preduzeća bez izuzetka dužni su da svakodnevno prate zdravstveno stanje osoblja u skladu sa “Priručnikom za zaštitu od širenja kovid-19”, uključujući obavezno merenje temperature za sve prilikom ulaska u prostorije.

Sve dok to ne utiče na obavljanje usluga i zadataka institucija, javnim institucijama je naloženo da rade samo sa osnovnim osobljem.

Radnici sa hroničnim bolestima (prema za to pripremljenoj zvaničnoj cirkularnoj izjavi Ministarstva zdravlja), trudnice i dojilje oslobođeni su pojavljivanja na poslu, kako u javnim, tako i u privatnim ustanovama, dok su poslodavci upućeni, koliko je to moguće. stvoriti uslove za njihovo angažovanje na poslu od kuće.

Javne i privatne ustanove dužne su da na pristupačnim mestima na ulazu u objekt drže dezinfekciona sredstva za maske za ruke i lice, koja mogu da koriste zaposleni u ustanovama i posetioci.

Svim javnim institucijama (centralnim i lokalnim), kao i organizacijama, preduzećima i privatnim entitetima bez izuzetka, zabranjeno je organizovanje bilo kakvih svečanih ceremonija do kraja godine.

Organizacija obrazovnog procesa

Obrazovni proces u preduniverzitetskim institucijama, javnim i privatnim, za drugi semestar započinje 18. januara 2021. godine i organizovan je prema planu Ministarstva prosvete i nauke.

Obrazovni proces u svim visokoškolskim ustanovama, javnim i privatnim, organizovan je prema nastavnom planu i programu odgovarajućih institucija u onlajn obliku, osim ispita, praktičnog i laboratorijskog rada koji moraju biti organizovani u skladu sa preporukama NIJZK.

Delatnost javnih i privatnih vrtića nastavlja se prema proceni i nadzoru opštinskih vlasti, na osnovu “Priručnika za zaštitu od širenja kovid-19”, uključujući svakodnevno merenje temperature dece i osoblja prilikom ulaska u prostorije.

Organizacija opštinskih štabova za vanredne situacije i opštinskih zdravstvenih službi

Od opština se zahteva da održavaju opštinske službe za vanredne situacije u potpunosti aktivne da nadgledaju sprovođenje mera, zdravstveni status građana zaraženih kovid-19 i druga pitanja, kao i da se koordiniraju sa relevantnim centralnim nivoom.

Opštine su dužne da pružaju kućne zdravstvene usluge za sve hronično bolesne i starije od 65 godina.

Od opština se zahteva da, u saradnji sa kosovskom policijom, obezbede tehničke medicinske timove za obavljanje rutinske kontrole stranih i lokalnih građana koji ulaze na teritoriju Kosova.

Mere za javne aktivnosti

Zabranjeno je okupljanje građana u više od 4 osobe na javnim trgovima, parkovima, javnim mestima, zimskim rekreacionim centrima i slično, osim u slučajevima dozvoljenim ovom odlukom.

Sva javna okupljanja u javnim prostorima svih oblika su zabranjena, osim što je dozvoljeno ovom odlukom.

Seminari i radionice svih javnih i privatnih institucija su zabranjeni.

Zabranjeno je organizovanje venčanja i porodičnih zabava.

Verske ceremonije i aktivnosti su zabranjene, osim uz učešće uže porodice.

Izuzeci od gornje tačke su posebne verske ceremonije koje se organizuju uz posebnu dozvolu Ministarstva zdravlja na osnovu preporuka NIJZ-a.

Mere za poslovne aktivnosti

Zabranjena je delatnost javnih pijaca, javnih prodaja vozila kao i stočna pijaca.

Opštine su kategorisane u tri grupe na osnovu rizika od širenja zaraze:

Opštine niskog rizika – do 75 zaraženih na 100.000 stanovnika u roku od jedne nedelje (zeleno),

Opštine sa srednjim rizikom – od 76-150 zaraženih na 100.000 stanovnika u roku od nedelju dana (žuto),

Opštine sa visokim rizikom – preko 150 ljudi zaraženo na 100.000 stanovnika u roku od jedne nedelje (crveno).

Svake nedelje, svakog petka, NIJZ i MZ objavljuju brojeve zaraženih od strane opština i kategorišu opštine prema nivou rizika opisanom.

Taksisti mogu da rade sa jednim putnikom pozadi ili do tri ako su članovi porodice, poštujući “Priručnik za zaštitu od širenja kovid-19”,

Dozvoljene su sportske aktivnosti u zatvorenom i na otvorenom, gde tokom treninga u zatvorenom može da učestvuje do 20 ljudi, dok tokom takmičenja do 50 ljudi, uvek na osnovu lokalnih i međunarodnih sportskih protokola, kao i na osnovu “Priručnika za zaštitu od širenja kovid-19”,

Zatvorene teretane i bazeni dozvoljeni su za individualne rekreativne aktivnosti koristeći do 40% prostora, poštujući “Priručnik za zaštitu od širenja Covid-19”,

Kosovo Online / Gazeta Express


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button