Vijesti

Pronađeni posmrtni ostaci u Orahovcu, iskopavanja se nastavljaju u Prizrenu

Posmrtni ostaci jedne osobe pronađeni su na groblju u opštini Orahovac, tokom iskopavanja koja su jutros započeli timovi Instituta sudske medicine (ISM). Ovo je za KosovaPress potvrdio Valjon Hiseni (Valon Hyseni), lekar u ISM, koji je trenutno na terenu. Kako se navodi, timovi su već otišli u Tusus u Prizrenu, gde se očekuje iskopavanje posmrtnih ostataka koji su pronađeni ranije.

Po nalogu Tužilaštva za ratne zločine, timovi Instituta za sudsku medicinu započeli su jutros iskopavanja u Orahovcu, kako bi pronašli posmrtne ostatke ljudi u blizini civilnog groblja, koje su srpske snage sahranile tokom poslednjeg rata na Kosovu, prenosi prištinska Koha.

Pronađeno tijelo je neidentifikovano i biće poslato na analizu Institutu.

Direktor sudske medicine Arsim Grdžaljiu (Gërxhaliu) izneo je detalje o ovom iskopavanju za KosovaPress.

„Znamo da je prikrivanje zločina počinjeno na civilnom groblju, i ovo je jedan od takvih slučajeva, kao što smo imali na muslimanskom groblju u Severnoj Mitrovici gde je do sada pronađeno preko 73 tela zakopanih na civilnom groblju“, kaže Grdžaljiu

Grdžaljiu najavljuje da će danas biti iskopavanja u prizrenskom Tususu.

Tamo će se vršiti iskopavanje posmrtnih ostataka osoba koji su pronađeni ranije.

„U Tususu smo ranije imali jedno nalazište za koje sada treba da proverimo i pronađemo drugi deo tela ili još neka druga tela“, kaže Grdžaljiu.

Sa ove dve lokacije završavaju se iskopavanja za ovu godinu, jer atmosferski uslovi već predstavljaju poteškoću u radovima iskopavanja na terenu.

Očekuje se da će se iskopavanja u Kiževaku i Štavalju u Srbiji nastaviti na proleće.

KoSSev / Koha Ditore


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button