Svijet

Italija nametnula nove restriktivne mjere – ova pravila se odnose na građane Kosova

Ambasada Kosova u Italiji obavjestila je građane Kosova o novim mjerama koje je preduzela italijanska vlada, prenosi Reporteri.

Ambasada od svih građana Kosova koji žive ili trenutno borave u Italiji zahtjeva da poštuju preventivne mjere i protokole protiv kovida-19 utvrđene uredbom italijanske vlade od 18. decembra 2020. godine, a koja predviđa sledeće mjere:

Od 24. decembra do 6. januara 2021. italijanska teritorija podleže ograničenjima kretanja između opština i regiona, preseljenja su dozvoljena samo zbog posla, zdravlja i hitnih potreba. Svi koji se presele moraju podneti izjavu u kojoj će navesti razlog preseljenja.

Pravila tokom prazničnog perioda

Crvena zona važiće u cijeloj Italiji 24, 25, 26, 27. i 31. decembra 2020. godine, kao i 1, 2, 3, 5. i 6. januara 2021. U navedenom periodu zabranjeno je svako kretanje između regiona; narandžasta zona biće na snazi 28, 29, 30. decembra i 4. januara 2021. Preseljenja su dozvoljena samo zbog posla, hitnih i zdravstvenih potreba. Svi koji se sele moraju da podnesu izjavu.

Putovanje iz Italije na Kosovo i obrnuto dozvoljeno je samo u dokazanim hitnim slučajevima.

Povratak/ulazak u Italiju obavezuje sve građane da imaju PCR test, uz samoizolaciju od 10 dana i zdravstveni nadzor.

Tranzit kroz Italiju: svi državljani Kosova koji putuju iz zemalja EU mogu prelaziti kopnenim putem preko teritorije Italije, uz obrazac koji sami popunjavaju i u kojem jasno navode mesta boravka u posljednjih 14 dana, a teritoriju Italije moraju napustiti u roku od 36 sati.

Tokom ovog perioda, Ambasada Kosova u Italiji pružaće konzularne usluge samo u izuzetnim i hitnim slučajevima kao što su: izdavanje umrlica (NO), zahtjev za pasoš u slučaju isteka italijanske dozvole boravka i izdavanje putne isprave u slučajevima kada se dokaže neophodnost putovanja na Kosovo.

Ambasada najavljuje da se pružanje svih ostalih konzularnah usluga odlaže, i biće ponovo omogućene čim to zdravstveni i pravni uslovi u zemlji dozvole.

Takođe, Ambasada Kosova u Italiji objavila je kontakt za kosovske građane.

RIM: Tel: +39685356571; broj hitne službe: +39327452991.

 Kosovo Online / Reporteri


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button