Vijesti

Centralna banka Kosova: Ekonomski pad od 7,2 odsto, najveći za 20 godina

Guverner Centralne banke Kosova Fehmi Mehmeti izjavio je na godišnjoj konferenciji za novinare da se očekuje da će ekonomija Kosova ove godine imati ekonomski pad od 7,2 odsto, što je najviše u prethodnih 20 godina, prenosi Koha.

“CBK je postigla svoja dostignuća osiguravanjem stabilnog finansijskog sistema i učinila je finansijski sektor ključnim stubom za preduzeća. Preduzete mere na Kosovu su direktno uticale na ekonomiju i prema prognozama ekonomista očekuje se da će Kosovo zabeležiti pad od 7,2 odsto, što predstavlja najveći pad u poslednjih 20 godina“, rekao je on.

Mehmeti je dodao da je zatvaranje granica između zemalja takođe uticalo na ekonomski pad.

“Uprkos činjenici da su se i oni suočili sa pandemijom, vrednost uvoza dostigla je iznad 796 miliona evra. Uticaj ekonomskog pada izazvale su i mere zatvaranja granica sa drugim zemljama do septembra, troškovi na Kosovu iznosili su 470 miliona evra. U ovo vreme teško za ekonomiju uvoz je bio preko 796 miliona evra, usluge uvoza takođe si imale pad od 44,7 odsto. Ukupna vrednost izvoza bila je 1,1 milijarde. Računi koji imaju pristup e-bankarstvu takođe su imali porast od 22,4 odsto“, dodao je Mehmeti.

Dodao je da jec”ekonomska kriza zatekla bankarski sektor u zdravom stanju, a to je učinilo da ne samo može da se odupre rizicima, već i da igra ključnu ulogu u ekonomskom oporavku“.

Kosovo Online / Koha Ditore


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button