Vijesti

Albin Kurti na slijedećim izborima ne može da se kandiduje za poslanika

Ehat Miftaraj iz Instituta za pravdu Kosova rekao je da odluka Ustavnog suda sprečava da se na predstojećim izborima kandiduju Aljbin Kurti, Aljbuljena Hadžiu, Donika Kadaj-Bujupi, Faton Topalji i mnogi drugi koji su osuđeni za krivična dela, prenosi Gazeta Ekspres.

Miftaraj upozorava da u odluci Ustavnog suda, koja je oborila vladu Avdulaha Hotija, postoji i veliki trik.

“Prema odluci Ustavnog suda Kosova, Aljbin Kurti, Aljbuljena Hadžiu, Donika Kadaj-Bujupi, Faton Topalji i mnogi drugi osuđeni za krivična dela, čak i uslovno, neće moći da se kandiduju na izborima koji će biti održani u januaru ili februaru sledeće godine. To je štos ove odluke Ustavnog suda“, smatra Miftaraj.

Osnovni sud u Prištini, u januaru 2018. godine, proglasio je krivim četvoro poslanika u Skupštini Kosova – Aljbina Kurtija, Doniku Kadaj-Bujupi, Aljbuljenu Hadžiu i Fatona Topaljija za dva krivična dela, korišćenje oružja ili opasnih sredstava i ometanje službenog lica tokom vršenja službenih dužnosti. Krivićna deča su povezane sa bacanjem suzavca u Skupštini Kosova 2015. godine.

Aljbin Kurti osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i tri meseca zbog upotrebe oružja ili opasnih sredstava, dok je za krivično delo ometanja službenog lica osuđen na šest meseci zatvora. Osuđen je na jedinstvenu kaznu od jedne godine i šest meseci uslovno.

Donika Kadaj-Bujupi osuđena je na godinu i tri meseca zbog upotrebe oružja ili opasnog sredstva, dok je za ometanje službenog lica osuđena na 6 meseci zatvora. Osuđena je na uslovnu kaznu od 18 meseci.

Aljbuljena Hadžiu osuđena je na kaznu zatvora u trajanju od 15 meseca zbog upotrebe oružja ili opasnih sredstava, dok je za ometanje službenog lica osuđena na šest meseci, da bi na kraju bila osuđena na jedinstvenu kaznu od 1 godine i 4 meseca uslovno.

Faton Topalji osuđen je na jedinstvenu kaznu od 14 meseca uslovno.

Kosovo Online / Gazeta Express


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button