Vijesti

Zemaj: Negativan test za one koji dolaze iz zemalja sa visokim rizikom

Ministar zdravlja Armend Zemaj rekao je da će vakcine protiv COVID-19 stići početkom 2021. godine.

Gostujući na RTV21 ministar Armend Zemaj je rekao da će, ukoliko dođe do smanjenja cirkulacije građana, možda doći i do popuštanja mjera u smislu vremena kretanja. Međutim, ako se dogodi suprotno, mjere će se pooštriti.

“Ako se disciplina i posvećenost povećaju i ako vidimo da je cirkulacija smanjena, onda možemo ići dalje sa produžetkom vremena za kretanje. Ako vidimo da je ograničenje neophodno kako bi se spriječila zaraza, mjere će ostati na snazi do povoljnije epidemiološke situacije“, rekao je ministar Zemaj.

Šef zdravstva rekao je da svi građani koji dolaze iz zemalja sa visokim rizikom od širenja COVID-19 treba da imaju negativan test.

“Svaki građanin koji nije stanovnik Kosova i koji dolazi iz zemalja koje su potencijalno prenosioci zaraze i nalaze se na listi, moraju da imaju negativan test. U suprotnom, tim osobama se preporučuje da idu u sedmodnevnu samoizolaciju i naša tijela moraju da nadgledaju da li poštuju mjeru ili ne“.

info-ks.net


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button