Svijet

OVAJ PRIZOR JE PRIJE ČETIRI GODINE RASPLAKAO SVIJET: Sada su objavljene nove fotke, svi su u šoku…

Prije četiri godine, svijet je obišla slika na koju niko nije ostao ravnodušan: izgladnjeli dječak na ivici smrti pije vodu koju mu iz flašice daje jedna žena.

Bila je to Anja Ringgren Lovén, žena koja je širom svijeta spasila na stotine napuštene djece i koja je tog dana ovom dječaku promijenila život iz korijena.

Hope, kako ga je ona sama kasnije nazvala, bio je ostavljen i prepušten sam sebi, jer su njegovi roditelji smatrali da je vještac. Nesretno dijete nije imalo vodu ni hranu i, kada ga je Anja našla, izgledao je kao živi leš.

– Prve dvije sedmice bio je u bolnici u kritičnom stanju i nije bilo sigurno hoće li preživjeti. Imao je ozbiljne povrede i bio neuhranjen – rekla je ona.

Međutim, uz veliku brigu i ljubav koju je dobio, dječak je uspio da se otrgne iz kandži smrti i postane jedan zdrav i veseo dječak.

– Veoma je pametan i voli da ide u školu. Njegova strast je umjetnost i voli da crta, vrlo je talentovan i zovemo ga mali Picasso, a interesovanje za njegove slike je veliko – rekla je Anja.

Dečak nikada kasnije nije sreo svoje roditelje i organizacija nije uspjela da stupi u kontakt s njima. 

– Nismo odgajali Hope tako da mrzi svoje roditelje koji su ga ostavili na ulici. Desilo se to u jednom posebnom sistemu uvjerenja, predrasuda i religije, u kojem ljudi i nisu upoznati s ljudskim pravima – objasnila je Anja.

Ona i njen tim spasili su više od 300 djece u Africi.

Slobodna Bosna


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button