Vijesti

Kosovski ljekar iz SAD: Na Kosovu se pacijenti zlostavljaju nepotrebnim testovima i lijekovima

Kosovski lekar Ili Žubi, Albanac koji kao lekar radi u SAD izjavio je da se pacijenti zlostavljaju testovima i lekovima na Kosovu, prensi Reporteri.

Žubi je rekao za T7 rekao da su lekari dužni da barem znaju osnove lečenja kovid-19.

„Svaki lekar u pandemiji dužan je da barem zna osnove lečenja kovid-19. Primetio sam da su član porodice i još jedan prijatelj koji se vratio na Kosovo bili podvrgnuti nekim tretmanima koji se čak ne nalaze ni u uputstvu koje Ministarstvo zdravlja ima za lečenje koronavirusa. Laboratorijski testovi se rade, po mom mišljenju, nepotrebno osobama sa blagim simptomima“, rekao je.

Kosovski lekar iz SAD ukazuje da je nepotrebno koristiti antibiotike za lečenje kovid-19.

„Obavljena su neka istraživanja i izašle su mnoge činjenice da oni lekovi koji su korišćeni u bolnici nemaju nikakvog uticaja na smanjenje broja dana koje pacijenti provedu na respiratoru ili da sprečavaju smrt. Konkretno za azitromicin koji se daje najčešće se pominje da ima antivirusne efekte, prema istraživanjima je pokazano da nema koristi kod pacijenata sa koronavirusom“, dodaje on, rekavši da se to verovatno radi neznanjem ili pritiskom lekara na Kosovu .

„Bilo iz neznanja ili pritiska imamo posla sa virusnom bolešću, želim da verujem da to nije tačno, možda postoje finansijski razlozi. Test D-dimera uopšte ne treba raditi, ako pogledate podatke Instituta u SAD, za pacijente koji ne moraju biti hospitalizovani, ne treba raditi test zgrušavanja krvi“, rekao je Žubi.

Kosovo Online / Reporteri


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button