Vijesti

Miftaraj: Kosovo je postalo oaza za ljude koji krše zakon i povjerenje građana

Izvršni direktor Kosovskog instituta pravde Ehat Miftaraj ocenio je da bi se rešavanjem pitanja novog predsednika Kosova nakon legitimnih parlamentarnih izbora, izbeglo da ta pozicija bude deo političke kalkulacije, čime bi se garantovalo demokratsko funkcionisanje institucija u skladu sa Ustavom, piše Bota Sot.

Prema njegovim rečima, u takvoj situaciji predsednik Kosova u punom smislu te reči predstavljao bi jedinstvo naroda.

Miftaraj je naglasio da su za tako nešto potrebne ustavne promene i promišljanje političkih partija, što se u bliskoj budućnosti ne smatra izvodljivim.

“Optužnice koje je potvrdio Hag donele su novu političku realnost na Kosovu, gde će mesto predsednika nesumnjivo voditi političku scenu na Kosovu ka novoj vladi sa sveobuhvatnim ili ka novim izborima. U poslednje vreme počinju da se rađaju ambicije političkih partija da ojačaju svoje pozicije u vezi sa podelom mesta, gde će imenovanje predsednika Republike biti presudno ako izađemo na birališta ili će doći do restrukturiranja vlade”, rekao je Miftaraj.

Kada je reč o vladajućoj koaliciji, Miftaraj smatra da će njenoj stabilnosti ili nestabilnosti, doprineti i odluka Ustavnog suda o slučaju zakonitosti glasanja za aktuelnu vladu poslanika Etema Arifija.

“U zavisnosti od presude Ustavnog suda, zasigurno će zavisiti trenutna vladajuća koalicija. Ako Ustavni sud oceni da je glas poslanika Arifaja bio presudan u formiranju vlade, a njegov glas bio neustavan, tada će odluka o formiranju vlade biti proglašena neustavnom, što bi imalo posledice po Hotijevu vladu, jer bi tada trebalo da se formira nova vlada i to poštujući postupke i kriterijume utvrđene Ustavom i presudama Ustavnog suda”, ocenio je Miftaraj.

Kako je dodao, Kosovo je imalo “peh” sa skoro svim vladama u poslednje tri godine.

“Iako je celokupni fokus ove vlade bio na rešavanju pandemije i njenih posledica, druga područja od posebnog značaja za građane Kosova, poput demokratije, vladavine zakona, dobrog upravljanja, ekonomskog razvoja i građanske dobrobiti, gotovo su prebačena na u zadnji plan i van sfere od interesa za ovu vladu. Kosovo sistematski nazaduje u odnosu na evropske integracije i liberalizaciju viznog režima. Ako se ovome doda činjenica da ova vlada nema podršku u gotovo više od 90 odsto pravnih inicijativa i da postoji unutrašnji rat između koalicionih partnera, to implicira da ni ova vlada nije u službi građana, već da je u službi bliskih interesnih grupa”, istakao je Miftaraj.

Ipak, kako je dodao, Kosovo je napredovalo u zakonodavstvu i u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, uključujući usvajanje mnogih strategija i politika u tom pogledu.

“Ono što Kosovu stalno nedostaje je nedostatak političke volje za borbu protiv ovih pojava. Vlade na Kosovu nastavljaju da preduzimaju radnje koje ozbiljno krše principe vladavine zakona i dobrog upravljanja. Ako se ovome doda činjenica da su pravosuđe i tužilački sistem politizovani i nemaju hrabrosti da vrše ustavna i zakonska ovlašćenja i odgovornosti, našli smo se u situaciji da je Kosovo postalo oaza za ljude koji krše zakon i poverenje građana bez straha od pravnih ili političkih posledica”, rekao je Miftaraj.

Kada je reč o uspostavljanju Specijalnog suda u Hagu za zločine počinjenje na Kosovu, Miftaraj je rekao da već na samom početku ovaj sud nije uspeo u svojoj misiji.

“Objavljivanje dosijea Organizacije ratnih veterana koji su procurili iz Specijalnog suda najsnažniji je dokaz da ovaj Sud u svojim počecima nije uspeo da zaštiti ne samo svedoke već i integritet suđenja, što je na kraju mogu biti posledice u pravosnažnim sudskim odlukama. Na nesreću, sav ovaj protok informacija je prošao u tišini i do sada niko nije odgovarao u okviru ovog mehanizma”, kazao je Miftaraj.

Komentarišući rad kosovske skupštine, Miftaraj je ocenio da je ta institucija jedna od najslabijih karika zakonodvane vlasti.

“Poslednjih godina postala je navika da se reaguje i raspravlja da je ovo zakonodavno telo među najslabijim poslednjih godina. Nažalost, i sedmi saziv prolazi kroz isti fenomen. Skupština Kosova od svog ustava uspela je da usvoji samo nekoliko zakona, propustivši da usvoji na desetine drugih zakona zbog nedostatka kvoruma. Štaviše, ova skupština ne uspeva da imenuje članove odbora i javnih preduzeća, uprkos činjenici da mnogi od njih posluju ilegalno”, zaključio je Miftaraj.

Kosovo Online / Bota Sot


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button