Vijesti

Objavljen izvještaj o masakru u džamijama na Novom Zelandu

Istraga koja je provedena o terorističkom napadu na džamije u Kristčurču (Christchurch) na Novom Zelandu otkrila je niz propusta uoči napada 2019. godine, ali je zaključeno da je tragedija bila neizbježna.

Istraga je pokrenuta nakon što je bijeli supremacist Brenton Tarrant ubio 51 osobu u dvije džamije u martu 2019.

Također je otkrila da je uspio nabaviti ogromnu količinu oružja, a vlasti nisu uspjele provesti odgovarajuće provjere za licence za vatreno oružje.

Dalje je utvrđeno da su službenici previše bili fokusirani na islamistički terorizam, prenosi BBC.

Istražna komisija nije utvrdila propuste ni u jednoj vladinoj agenciji

Međutim, ispravljanje tih propusta ne bi spriječilo australijskog državljanina, koji je ranije ove godine osuđen na doživotni zatvor bez mogućnosti uslovne kazne, da izvrši napad, navodi se u zaključcima istrage.

Štaviše, tragovi koje je policija otkrila nakon masakra, uključujući pretjeranu upotrebu steroida, prijem u bolnicu nakon što se slučajno ranio vatrenim oružjem i posjete krajnje desnim web stranicama, nisu se pokazala dovoljnim za predviđanje napada.

– Istražna komisija nije utvrdila propuste ni u jednoj vladinoj agenciji vezano za planiranje terorističkih napada i njihove pripreme – rekla je novozelandska premijerka Jacinda Ardern nakon objavljivanja izvještaja.

– Ali identificirali su mnoge lekcije koje treba naučiti i značajna područja koja zahtijevaju promjene – dodala je ona.

Propusti u sistemu

Istakla je “propuste u sistemu izdavanja dozvola za vatreno oružje” i “neprimjerenu koncentraciju resursa” na percipirani nivo islamističkih prijetnji.

– Iako komisija nije utvrdila da bi ove mjere zaustavile napad, ipak su to propusti i, zbog toga, u ime vlade se izvinjavam – dodala je Arden.

Izvještaj sadrži popis preporuka za koje je vlada rekla da će ih sve prihvatiti, uključujući uspostavljanje nove nacionalne obavještajne i sigurnosne agencije i prijedlog da policija bolje identificira zločine iz mržnje i odgovori na njih.

Vlada također planira osnovati ministarstvo za etničke zajednice i postdiplomski program za te zajednice.

info-ks.net


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button