Vijesti

Prodavali u Švicarskoj lažne avionske karte za Kosovo, oslobođeni zbog propusta tužilaštva

Krivični sud u Bazelu oslobodio je tri osobe osumnjičene za umješanost u prodaju lažnih avionskih karata za Kosovo, zbog griješke javnog tužilaštva, prenosi Gazeta Ekspres.

Tekst se nastavlja ispod reklame

Kako navodi taj medij, predmetni sud oslobodio je trojicu optuženih, državljanine Nemačke, Italije i Makedonije, za komercijalne prevare i višestruko falsifikovanje dokumenata.

Oni su optuženi za prodaju karata na Kosovo preko turističke agencije u Bazelu, 2015. godine, za letove koji nikada nisu postojali.

Optužba ih je teretila za prevaru desetina kupaca i krađu više od 150.000 franaka. Takođe su bile uključene i druge kompanije, a nuđeni su i letovi sa nemačkih aerodroma.

“Dokazano je da je turistička agencija prodala i pustila na tržište bezvredne avionske karte”, rekao je tročlani predsednik veća Roland Štraus na otvaranju suđenja u petak.

Fiktivni letovi za Prištinu primećeni su nakon što ugovor između te kompanije i domaće avio-kompanije “Smartlink” nije obnovljen, u proleće 2015. godine.

Optužnica je bila manjkava

Trojni sud se žalio da tužilaštvo nije u potpunosti pokrilo slučaj. Prema rečima predsedavajućeg sudije Štrausa, ovo uopšte nije tačno, jer nije moguće delimično podići optužnice.

“U trenutnom slučaju ovo nije u redu, jer postoji veza između problema i uključenih kompanija”, naveo je Štraus.

Sud se takođe žalio da optužnica ostavlja utisak da su samo konkretni okrivljeni bili oni koji su varali.

“Nemačke vlasti za sprovođenje zakona pokrenule su postupak protiv osumnjičenih koji žive u Nemačkoj”, istakao je Štraus.

Pred sudom nije utvrđeno da li su na platformu unete lažne i obmanjujuće informacije kako bi se omogućilo da se fiktivni letovi uopšte prodaju. Postoje sumnjivi podaci, dok, s druge strane, u slučaju racije kompanije nije bilo moguće pronaći nijedan dokument.

Međutim, dokazana je činjenica da je turistička agencija dve godine pre 2015. godine besprekorno radila.

Sud je oslobodio sve tri osobe za krivična dela “komercijalne prevare i višestruko falsifikovanje dokumenata”, jer, prema krivičnom sudiji, nije utvrđeno ko je počinio delo.

S obzirom da su optuženi bili u pritvoru za to vreme, imaju pravo na naknadu, a troškovi postupka nameću se javnom tužiocu.

Kosovo Online / Gazeta Express


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button