Region

TAKVOG ZLOČINCA MAJKA VIŠE NE RAĐA: Karadžićev zloglasni general prvi je osuđenik za genocid

Glavni lik naše današnje priče je general Vojske Republike Srpske Radislav Krstić, prvi osuđenik za genocid pred Haškim tribunalom, piše slobodna-bosna.ba.

Tekst se nastavlja ispod reklame

Generala Krstića uhapsile su 2. decembra 1998. godine međunarodne snage u BiH.

Bivšeg komandanta Drinskog korpusa VRS-a Apelaciono vijeće Haškog tribunala osudilo je 19. aprila 2004. pravosnažno na 35 godina zatvora, proglasivši ga krivim za pomaganje i podržavanje genocida u Srebrenici, progon i ubistva srebreničkih muslimana u julu 1995. godine.

Pravosnažna presuda Krstiću prva je u kojoj je Haški tribunal utvrdio da je VRS u Srebrenici počinio genocid.

Tom presudom bila je smanjena kazna od 45 godina zatvora, koju je 2001. Krstiću izreklo prvostepeno vijeće Tribunala. Prvostepenom presudom Krstić je bio osuđen za počinjenje genocida, ali je Apelaciono vijeće taj dio presude preinačilo.

Nakon pravosnažne presude Tribunala, Krstić je 2004. bio upućen u Veliku Britaniju na izdržavanje kazne. U britanskom zatvoru su ga nožem napali i ranili zatvorenici, nakon čega je 2013. prebačen u Poljsku.

U odluci Carmela Agiusa, predsjednika sudskog Mehanizma, pravnog nasljednika Haškog tribunala, naglašeno je da je uslov za prijevremeno oslobađanje osuđenika to da su izdržane dvije trećine kazne.

Te dvije trećine kazne ratni zločinac Krstić izdržat će 28. marta 2022. godine, kada i formalno ispunjava uslove za prijevremeno oslobađanje.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button