Vijesti

Situacija sa pandemijom ozbiljna, 38 odsto testiranih osoba pozitivno na COVID-19

Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je večeras da je situacija sa pandemijom ozbiljna, ali da je pod kontrolom i izneo podatak da je 38 odsto testiranih osoba bilo pozitivno na COVID-19, prenosi Ekonomija Onlajn.

Tekst se nastavlja ispod reklame

Hoti je na konferenciji za medije govorio o upravljanju pandemijom i dodao da su analizirali situaciju zajedno sa Ministarstvom zdravlja i drugim saradnicima.

Kosovski premijer je istakao da su mere preduzete prošle nedelje dale rezultate, ali da je situacija i dalje zabrinjavajuća.

“Na osnovu analize podataka Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova, odlučeno je da trenutne mere ostanu na snazi i strogo se sprovode”, naglasio je Hoti.

Dodao je da je u Nacionalnom institutu za javno zdravlje u Prištini povećan broj testova dnevno na dve hiljade i da će se taj broj i dalje povećavati.

Takođe je istakao da je prema podacima starosna grupa koja je najviše pogođena pandemijom kategorija 30-40 godina, jer su najaktivniji.

“Najveći broj je u zdravstvenom sektoru, ovo pokazuje koliko izuzetan posao koji rade. Tokom ove dve nedelje od uvođenja mera broj zaraženih se stabilizovao, jer je broj izlečenih veći od broja zaraženih. Na osnovu procene stavili smo pandemiju pod kontrolu”, rekao je Hoti.

Školski raspust počinje 18. decembra

Kosovski premijer je najavio da će se prvo polugodište u osnovnim i srednjim školama završiti 18. decembra, a da će raspust trajati do 18. januara, kao i da je takva odluka doneta u dogovoru sa ministrom obrazovanja Ramom Ljikajem.

“Na ovaj način moćićemo da nadoknadimo nastavu na proleće ili u junu“, dodao je Hoti.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button