Vijesti

PRVI KOSOVAR PRIMIO ANTICOVID VAKCINU: Evo šta se dešava u mom tijelu poslije vakcine

43-godišnjak sa Kosova, Imer Shehu je prvi Kosovar koji je primio vakcinu protiv virusa COVID-19, piše kosova.info.

Tekst se nastavlja ispod reklame

Shehu je rekao da je u procesu vakcinisanja već dva mjeseca i da je drugu vakcinu primio već prije pet dana.

Prema njegovim riječima, još dvojica Albanaca su primili vakcinu.

Šehu je rekao u emisiji “Albania Live” da je odluku donio nakon što su mu otac i majka preminuli neposredno nakon zaraze COVID-19.

“Prvu vakcinu sam dobio 6. novembra, a u petak prošle nedelje i drugu. Druga vakcina je testirana, nadležne vlasti potvrđuju da će ovu vakcinu dobiti stanovništvo. Odabrao sam ovu kompaniju jer joj vjerujem.”

“Prva vakcina je bila teška, imao sam glavobolje i bolove u tijelu”, rekao je Imeri za Top Channel.

Preko Skype-a iz Londona u emisiji “Albania Live” prokomentirao je da je pristao na to nakon smrti majke i oca koji su bili zaraženi koronavirusom.

“Znaju da ne znam da nisam stručnjak za to šta vakcina sadrži, bio sam uplašen, ali kad su mi otac i majka umrli, rekao sam zašto da stojim skrštenih ruku. Ovo je prva vakcina, drugu vakcinu ćemo raditi cijeli život. Ta vakcina se prvo mora dati vojsci, doktorima. Prošao sam koronavirus, ali sam se bojao da se dva puta ne zarazim.

“Živim prosječnim životom i preživljavam ovdje u Londonu, ali ne bih ugrozio svoju porodicu”, rekao je.

Dr. Edmond Stojku, gost emisije, rekao je da je vakcina sadržala oslabljeni virus koji je ubrizgan u tijelo da bi se stvorila antitijela. Prema njegovim riječima, onaj ko ga je prošao ne treba vakcinisati jer je tijelo već stvorilo antitijela.

Ujedinjeno Kraljevstvo započelo je testiranje vakcine protiv koronavirusa, a među 10.000 dobrovoljaca odabranih za treću fazu testiranja je Imer Shehu s Kosova koji živi u Londonu.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button