Vijesti

Sindikat prosvjete: U ponedjeljak neće biti nastave

Ujedinjeni sindikat obrazovanja, nauke i kulture najavio je da se nastava neće održati u ponedjeljak.

Tekst se nastavlja ispod reklame

Prema SBASHK-u, ponedjeljak u kalendaru školske godine je slobodan dan.

Vlada Kosova najavila je da će ponedeljak biti redovan radni dan.

Potpuno obavještenje SBASHK:

Na osnovu konsultacija i zahtjeva za članstvo, SBASHK podsjeća da je uz kalendar za ovu školsku godinu ponedjeljak 30. novembar dan odmora i apelira na prosvjetne radnike, da u utorak s novim energijama i kao znak podizanja sjećanja na zastavu reprezentacije, legendarni zapovjednik Adem Jashari i drugi heroji i mučenici nacije da nastave bitku za nova znanja i za uspješan završetak prvog semestra prema kalendaru MES-a za ovu školu.

U petak su prosvjetni radnici na početku prvih sati nastave razgovarali sa učenicima o 28. novembru državne zastave i legendarnom zapovjedniku Ademu Jashariju, a zatim pokazali da je na osnovu Kalendara za ovu školsku godinu, odobrenog od Ministarstva obrazovanja i vaspitanja, ponedjeljak slobodan dan i tako će i biti.

Žalba ili odluka da se u ponedjeljak radi u ime solidarnosti sa zdravstvenim radnicima treba iskoristiti neko vrijeme i za bilo koji drugi praznik, a ne za veliko slavlje državne zastave. SBASHK podsjeća da su već dugo bili solidarni s prosvjetnim radnicima s bijelo obučenim muškarcima i policijom, održavajući nastavni proces u izuzetno teškim uvjetima i suočavajući se s Covidom skromnim zaštitnim mjerama. Prosvjetni radnici i studenti zaslužuju i trebali bi se odmarati u ponedjeljak da osjete prazničnu atmosferu i podignu uspomenu na heroje i mučenike nacije, koji su ovoj zemlji donijeli slobodu.

Na osnovu konsultacija i zahtjeva za članstvo, SBASHK podsjeća da je uz kalendar za ovu školsku godinu ponedjeljak 30. novembar dan odmora i apelira na prosvjetne radnike, da u utorak s novim energijama i kao znak podizanja sjećanja na zastavu reprezentacije, legendarni zapovjednik Adem Jashari i drugi heroji i mučenici nacije da nastave bitku za nova znanja i uspješan završetak prvog semestra prema kalendaru MES-a za ovu školu. SBASHK čestita prosvjetnim radnicima i cijelom albanskom narodu svuda na velikoj proslavi naše nacionalne zastave.

RTK / KosovoPress


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button