Vijesti

Tišina zbog nove masovne grobnice u Srbiji, tela za koja se veruje da pripadaju Albancima ubijenim tokom rata na Kosovu

Srbijanski zvaničnici nisu obraćali pažnju ni na vest o otkriću nove masovne grobnice u Srbiji, gdje se veruje da se nalaze tela Albanaca ubijenih tokom rata na Kosovu.

Tekst se nastavlja ispod reklame

Pre nešto više od nedelju dana, direktor Instituta za sudsku medicinu u Prištini, Arsim Gerxhaliu, izjavio je da je masovna grobnica pronađena u Kizhevaku u opštini Raška. Dva dana kasnije, predsednik komisije Vlade Srbije za nestale osobe Veljko Odalović rekao je da se veruje da grobnica ima 15 do 17 tela i da će njihova identifikacija biti moguća nakon DNK analize. Istog dana, odeljenje za ratne zločine Vrhovnog suda u Beogradu zatražilo je ekshumaciju tela pronađenih u opštini na jugozapadu Srbije.

Jedini predstavnik opozicije koji je govorio o tom pitanju bio je predsjedavajući Građanskog demokratskog foruma (GDF) Zoran Vuletić. U svojoj izjavi podsetio je da masovna grobnica u Raški nije jedina pronađena u Srbiji: “Skrivene grobnice pokazuju stalnu neodgovornost države i nedvosmislenu saradnju u zločinu.”

Zabrana ulaska na Kosovo

Nekoliko dana nakon otkrivanja groba u Raški, objavljena je vest da je Aleksandru Vučiću zabranjen ulazak na Kosovo. Nijedan srbijanski zvaničnik nije govorio o ovome, a srbijansko predsjedništvo nije odgovorilo na zahtev KoSSeva da komentariše vest.

Na pitanje DW-a, da li je Vučiću zaista zabranjen ulazak na Kosovo i koji je razlog ove odluke, Ministarstvo vanjskih poslova i dijaspore Kosova u vezi sa izjavom ministrice Meljize Haradinaj-Stubla odgovorilo je:

„Zahtjev Vučića, Vulina, Đuriča i Petkovića posjetiti Kosovo, u vrijeme kada se Kosovo suočava s ponovnim otvaranjem rane od velike boli nestalih osoba i otkrivanje masovne grobnice Albanaca prije je uvreda nego provokacija”, rekla je Haradinaj-Stubla i dodala da” svaki zahtjev Srbije u ovim okolnostima uvijek će imati isti odgovor!”

Među rijetkim, ako ne i jedinim koji su reagirali na vijest o zabrani ulaska Vučića na Kosovo, opet je Zoran Vuletić. Pitao je predsjednika Srbije da li je zabrana ulaska na Kosovo povezana sa pronalaskom groblja, ali do sada očigledno nije dobio odgovor.

Spremnost za rješavanje pitanja nestalih?

Kiževak je peto mesto u Srbiji gde su otkrivene masovne grobnice. Ranije su u Batajnici, Perućcu, Petrovom Selu i Rudnici pronađene grobnice sa ukupno 941 telo. Pitanje nestalih dio je dnevnog reda dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU, a rješenje ovog problema uključeno je u sporazum potpisan u Washingtonu 4. septembra.

Iako su obe strane obećale da će “ubrzati napore za pronalaženje i identifikovanje ostataka nestalih osoba”, neke izjave srbijanskih zvaničnika ne sugeriraju da Srbija to zaista namerava.

“Šta raditi sa Srbima, koji prozivaju Albance i Hrvate, govore različite gluposti, govore im gde su Albanci sahranjeni širom Srbije. Veljko Odalović, Komisija za nestala lica.

“Malo po malo odlaze u potragu za mjestima koja im izvještavaju određeni špijuni.” rekao je novi predsednik parlamenta Ivica Dačić u septembru u intervjuu za Happy TV.

Nepuna dva meseca kasnije, Dačić je za Sputnjik rekao da Srbija radi na pronalaženju ratnih zločina, otkrivanju grobnica i nestalih osoba, te da “u Srbiji niko ništa ne sprečava da se otkrije ili da se počinioci sankcionišu”.

Kongres SAD – nisu svi počinioci osuđeni

Odluke Haškog tribunala upućene su Odboru za vanjske poslove Predstavničkog doma SAD-a, koji je na twitteru izjavio da je samo Vlastimir Đorgorjeevi ((osuđen na 18 godina zatvora u Haagu) osuđen zbog skrivanja tijela ubijenih Albanaca, ali a ne ostali koji su u tome učestvovali.

Centar za humanitarno pravo 2017. godine posvetio je ovom dokumentu dosije „Operacija skrivanje trupa“ i podsetio da je odluka o sakrivanju tragova zločina na Kosovu doneta 1999. godine na najvišem državnom nivou i da je Slobodan Milošević od ministra tražio Unutrašnjost Vlajko Stojiljković da učini sve da premjesti ukopana tijela albanskih civila. Centar za humanitarno pravo izjavio je da policijska i vojna dokumenta pokazuju da su desetine pripadnika srpskog Ministarstva unutrašnjih poslova i jugoslovenske vojske učestvovale u skrivanju tela ubijenih Albanaca.
Utvrđeno je da su po naređenju policijskih službenika u uklanjanju tijela učestvovali i civili i radnici javnih preduzeća. Dokazi o premještanju tijela s Kosova u Srbiju izneseni su u suđenjima pred Haškim tribunalom protiv Nikole Inainovića i drugih visokih srbijanskih zvaničnika, te u postupku protiv Vlastimira Orgorjeevića.

Neki od dokaza o skrivanju tela ubijenih Albanaca izvedeni su pred Višim sudom u Beogradu, u slučajevima Suva Reka i Bytyqi. Međutim, nijedan od desetina pripadnika srpskog MUP-a koji se pominju u dosijeu Centra za humanitarno pravo nije procesuiran. Tadašnji pomoćnik ministra policije Obrad Stevanović nuk nije se pojavio na sudu, koji je 1999. godine na samitu šefova država napisao: “Nema leševa – nema zločina.”

Nije suđeno ni šefu Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije Draganu Iliću, koji je imao “glavnu ulogu u isplati dnevnica za operativne troškove proistekle iz akcije pokrivanja leša“. Nije podignuta optužnica protiv bivšeg šefa Forenzičko-tehničkog centra Vladimira Aleksića, koji je, prema izjavi Slobodana Borisavljevića, šefa kabineta Vlastimira Đorđevića, bio među saradnicima Dragana Ilića, zajedno sa Desimirom Radićem.

Petar Zeković, jedan od pomoćnika Vlajka Stojiljkovića, takođe se nije pojavio na sudu, iako je zaposlenik MUP-a Božidar Protić u Hagu svjedočio da je leševe prebacio sa Kosova u Srbiju i da je u to vrijeme bio u stalnom kontaktu sa Zekovićem.

Nije ispitana ni odgovornost Gorana Radosavljevića Gurija, nekada rukovodioca Centra za učenje u Petrovom Selu, gde su sakrivene dve masovne grobnice. To nije učinjeno, iako je bivši šef Službe državne bezbednosti Radomir Marković na suđenju Slobodanu Miloševiću izjavio da mu je Dragan Ilić rekao da mu je Goran Radosavljević Guri pružio pomoć na poslu (raščišćavanje terena) datoteka Centar za humanitarno pravo.

Spis je prosleđen Odboru za spoljne poslove američkog Predstavničkog doma zaključujući da, uprkos obećanjima Aleksandra Vučića, oni koji su ubili trojicu braće Bytyqi 1999. godine u Petrovom Selu nisu izvedeni pred lice pravde, na lokaciji Centra za učenje. / DW /

Preuzeto sa: kosova.info


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button