Vijesti

Dženaza pakistanskom šejhu Rizviju, jedna od najvećih dženaza u historiji čovječanstva

Možda najveća dženaza u XXI stoljeću i jedna od najvećih dženaza u historiji čovječanstva.

Tekst se nastavlja ispod reklame

Milioni su klanjali dženazu poznatom hanefijsko-maturidijskom pakistanskom alimu Hadimu Husejnu Rizviju. Rizvi je bio i nakšibendijski šejh. Preselio je na ahiret sa samo 54. godine (1966-2020). Par zadnjih godina je bio vezan za invalidska kolica.

Šejh je osnivač pokreta Lebbejke ja Resulallah, čiji je glavni cilj da zakon o blasfemiji (zakonom je zabranjeno vrijeđati religije, a zakon predviđa smrtnu kaznu za onoga ko namjerno vrijeđa i ponižava Muhammeda, a.s.) ostane na snazi u Pakistanu.

Šejh Rizvi je bio vođa demonstracija koje su rezultirale da pakistanska vlada donese odluku o bojkotovanju francuskih proizvodnja i isterivanju francuskog ambasadora iz Pakistana zbog zadnjih francuskih bljuvotina.

Još neki politički uspjesi:

– Kada je pakistanska vlada 2017. godine htjela izmijeniti dio poslaničke zakletve, koji se odnosi na završetak poslanstva sa Muhammedom, a.s., nakon višemilionskog protesta pokreta Lebbejke, formulacija je vraćena, a ministar pravde je dao ostavku. Naime, poslanici u Pakistanskom parlamentu su dužni, u okviru zakletve, da se zakunu da je Muhammed, a.s., posljednji Božiji poslanik. Ovaj dio zakletve je važan, jer se time sprečava ulazak pripadnika ahmedijske sekte u parlament. Inače, djelovanje ahmedijske sekte je zabranjeno, ne samo zbog njihovih vjerskih uvjerenja, već zbog podržavanja britanske kolonizacije Indijskog potkontinenta i probritanske politike i dan-danas.

– Kada je 2018. godine premijer Imran Han postavio ekonomistu Atifa Miana, pripadnika ahmedijske sekte, koji živi i radi u Americi, u Ekonomski savjet, nakon višemilionskih protesta pokreta Lebbejke, premijer je morao ukloniti ahmediju Atifa.

J. Džafić


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button