KORONAVIRUS

Pfizer traži hitno odobrenje njihove vakcine protiv koronavirusa

Kompanija Pfizer podnijela je zahtjev regulatornim tijelima u SAD za hitnu autorizaciju njihove vakcine protiv koronavirusa koja bi, kako su saopćili, značila ogroman korak u borbi protiv pandemije.

Njihov zahtjev američkoj Agenciji za hranu i lijekove (FDA) dolazi samo nekoliko dana nakon što su Pfizer i njihov njemački partner, kompanija BioNTech predstavili rezultate finalne faze istraživanja koji pokazuju da je njihova vakcina pokazala 95 posto efikasnosti u zaštiti od korone, piše kosova.info.

Inače, akcije kompanije Pfizer skočile su za dva posto, a BioNTecha za čak pet posto u svjetlu vijesti da bi njihova vakcina uskoro mogla biti na tržištu.

Na taj način dodatno su se podgrijale nade javnosti da je ovo prvi korak ka kraju pandemije koja je paralisala svijet i odnijela više od 1,3 miliona života širom svijeta, prenosi Nova.rs.

U saopćenju se navodi da kompanija očekuje zeleno svjetlo FDA do sredine decembra, nakon čega bi odmah počeli sa distribucijom ovih vakcina u Americi i drugim zemljama koje su ih naručile.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button