Vijesti

Kosovo oštećeno za 300 miliona eura usled ograničenja putovanja

Mjere protiv koronavirusa značajno su ograničile krijetanje građana, a to se takođe odrazilo u posjetama dijaspore na Kosovu, gde je zabilježen značajan pad, prenosi Reporteri.

Institut GAP uradio je analizu na osnovu podataka prištinskog aerodroma “Adem Jašari” i Kosovskog zavoda za osiguranje za period januar-avgust 2020. godine.

Prema ovoj analizi, za isti period broj stranih posetilaca na Kosovu bio je za oko 62,5 odsto manji, nego u 2019. godini.

Politički analitičar u Institutu GAP Berat Tači rekao je da to predstavlja oko dva miliona poseta manje iz inostranstva.

“Na osnovu podataka koje smo prikupili o putovanjima avionom ili kopnom, u poređenju sa prošlom godinom za period januar-avgust 2020, imamo smanjenje poseta iz inostranstva za 60 odsto. Samo na aerodromu u Prištini imamo milion poseta manje” , istakao je Tači u intervjuu za Kosovo Pres.

Prema njegovim rečima, kao rezultat smanjenja poseta dijaspore došlo do velikog pada u ekonomiji Kosova, uz ocenu da je šteta prouzrokovana prihodima privrede oko 300 miliona evra.

“Na osnovu proračuna koji smo napravili u Institutu GAP, samo od pada poseta prihodi u ekonomiji opali za 300 miliona evra, a to naravno ima negativne efekte, posebno za neke sektore koji su direktniji vezani za posete dijaspore, ali i za ekonomiju u celini”, ukazao je Tači.

Ako se govori o određenim sektorima, dodao je, ugostiteljski sektor je direktno pogođen nedostatkom poseta dijaspore.

Ekonomija Onlajn podseća da su Božić i Nova godina period kada Albanci koji žive u inostranstvu odluče da se vrate na Kosovo da provedu praznike, međutim, to se ne očekuje krajem ove godine.

Tači je istakao da će širenje pandemije kovid-19 i mere koje su preduzele druge zemlje, a u kojima je kosovska dijaspora uglavnom orijentisana, biti glavna prepreka za povratak sunarodnika na Kosovo.

“Imamo dva fenomena, prvi je da se virus značajno širi, bilo na Kosovu ili u Evropi, te stoga ovo može biti faktor koji će dobrineti da ne bude poseta. S druge strane, u poređenju sa početkom godine, kada je zabranjen ulazak stranim državljanima, sada pomoću PCR testa oni mogu ući na Kosovo, ali imajući u vidu širenje virusa, ovo se može promeniti i predstavljati prepreku”, ocenio je Tači.

Kosovo Online


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button