Vijesti

Evo koliko će novca biti izdvojeno za zaražene koronavirusom

Stanovnici Prištine koji su zaraženi koronavirusom mogli bi uskoro da očekuju novčanu pomoć od opštine, prenosi Gazeta Ekspres.

Gradonačelnik Prištine Špend Ahemti predložio je da svaki stanovnik koji je zaražen koronavirusom od opštine dobije 50 evra.

Njegova ideja naišla je na podršku opozicionih stranaka, koje predlažu da iznos novčane pomoći bude veći.

Do sada je u Prištini registrovano više od 4.000 građana zaraženih koronavirusom.

Odbornica Pokreta Samoopredeljenj Nazljie Balja u opštini Priština rekla je da je njena stranka pre četiri meseca u Skupštini Kosova predložila subvencije za građane.

Balja je rela da će Samoopredeljenje glasati za ovaj predlog, ali je dodala da bi iznos trebalo da bude veći i dodala da bi taj iznos trebalo da ide porodicama koje su u teškoj ekonomskoj situaciji.

Demokratski savez Kosova u Prištini takođe smatra da je iznos od 50 evra mali za pomoć građanima sa koronavirusom.

Predstavnica DSK u Prištini Jeta Rafuna rekla je da će njena stranka podržati Ahmetijevu inicijativu.

„Mi kao odbornička grupa DSK u Skupštini opštine Priština podržavamo inicijativu izvršne vlasti opštine da dodeli sredstva građanima Prištine koji imaju pozitivan test na kovid-19. Smatramo da je iznos od 50 evra mali, s obzirom na visoke troškove lečenja pacijenata sa ovim virusom“, rekla je Rafuna.

Ona je izjavila da će DSK tražiti da se taj iznos poveća jer opština Priština ima dovoljno sredstava u budžetu.

NISMA takođe smatra da je iznos od 50 evra nedovoljan za građane zaražene koronavirusom.

Član skupštine ove stranke u opštini Priština Granit Šalja rekao je da bi trebalo pogledati budžetske mogućnosti za povećanje tog iznosa.

„Kao odbornik NISMA u Skupštini opštine Priština, pozdravljam svaki predlog koji bi pomogao onima koji su pogođeni kovidom -19. Smatram da je predloženi iznos nedovoljan i trebalo bi da razmotrimo budžetske mogućnosti ako se taj iznos može povećati. Pandemija je pogodila domaćinstva i institucije, kako na lokalnom, tako i na centralnom nivou. Moraju se preduzeti mere kako bi podržale građane u ovo vreme pandemije “, izjavio je Šalja.

Alijansa za budućnost Kosova u Prištini takođe smatra da je 50 evra nedovoljno za pokrivanje troškova za ljude pogođene koronavirusom.

Članica skupštine ABK u Prištini Suzan Kika izjavila je da je pojedine građane tretman u lečenju koronavirusa koštao i do 2.000 evra.

„ Ne čini mi se da je ovo velika pomoć. Čini mi se da 50 evra ne ispunjava zahteve građana “, rekla je Kika.

Kika je predložila da se finansijska sredstva dodeljuju samo porodicama koje ne mogu da priušte lečenje.

Ona kaže da je njena stranka predložila da taj iznos bude 250 evra.

„Mi smo kao parlamentarna grupa predložili da taj iznos bude 250 evra, uzimajući u obzir troškove oporavka. Bolje je novac deliti samo onima kojima je potreban, jer možda ne treba svima da se subvencioniše“, rekla je Kika.

I DPK u Prištini ne slaže sa iznosom koji je predložio gradonačelnik Ahmeti.

Član skupštine DPK u Prištini Ljeutrim Retkoceri rekao je da je opština do sada potrošila samo 40 odsto budžeta.

Prema njegovim rečima, minimalna pomoć građanima trebalo bi da bude 250 evra.

„Predlog od 50 evra više je nego nedovoljno za građane Prištine, jer znamo da je prosečan trošak za lečenje oko 500 evra, a mi smo za to da se ovaj iznos poveća i da minimum bude 250 evra“, rekao je Retkoceri.

Gradonačelnik Ahmeti rekao je da je iznos od 50 evra skroman, ali kaže da su to kapaciteti opštine Priština.

„Ovih dana poslaćemo predlog Skupštini opštine da se svaki građanin Prištine kome je potvrđen koronavirus subvencioniše sa 50 evra na ime zdravstvenih troškova, mimo usluga koje pruža naš zdravstveni sistem. Znamo da je to vrlo skromno, ali ovo su kapaciteti naše opštine “, rekao je Ahmeti.

Kosovo Online / Gazeta Express


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button