Vijesti

Analitičari predviđaju pad Hotijeve vlade

Gotovo nijedan zakon se ne donosi u Skupštini Kosova, iako je Vlada Kosova dosljedno podnosila nacrte zakona na ratifikaciju. Sve se to događa jer na mnogim sjednicama nedostaje većina poslanika.

O tome su govorili politički analitičari Ramuš Tahiri i Artan Muhadžiri u izjavi za Telegrafi, rekavši da je trenutna vlada nemoćna da unaprijedi dnevni red i poboljša život građana značajnim projektima, pa bi trebala pasti ili da se koalicija dogovori o raspuštanju Skupštine Kosova.

Tahiri je rekao da će vlada Hotija pasti jer nema dovoljno glasova za usvajanje zakona, prijenosi kosova.info.

Prema njegovim riječima, ova vlada ima podjele unutar vladajuće koalicije, zbog položaja predsjednika.

“Mislim da će ova vlada pasti jer nema dovoljno glasova za donošenje zakona. Postoje neslaganja sa glavnim partnerom AAK, kao i druga neslaganja. Na temelju toga, ova će vlada ionako pasti, pitanje je hoće li Hoti dati ostavku ili će se dogovoriti s koalicijskim partnerima za raspuštanje Skupštine. Vlada Hotija izgubila je glasove u Skupštini i nema većinu i ne može donositi i donositi zakone.

“Izgubio je autoritet međunarodne prezentacije čak i u dijalogu, jer postoji raskol između AAK-a za mjesto predsjednika”, rekao je.

Analitičar Artan Muhadžiri rekao je da se Kosovo trenutno nalazi u apsurdnoj političkoj situaciji, jer nijedna opcija – nastavak rada vlade ili izlazak na nove izbore nije povoljna za državu i građane.

“Trenutno smo u apsurdnoj političkoj situaciji, jer nijedna opcija – nastavak rada vlade ili izlazak na nove izbore – nije povoljna za državu i građane,” rekao je.

Rekao je da je vlada nemoćna da unaprijedi dnevni red i poboljša život građana značajnim projektima.

Kao što je Muhadžiri rekao, krhkost koalicije smanjuje prostor za donošenje odluka, posljedično i usmjeravanje planiranja i operativnu efikasnost.

“Budući da je izuzetno teško mobilizirati 61 poslanika da usvoji svaki zakon u Skupštini, Vlada mora biti cenzurisana kako bi se maksimalno izbjegla konfrontacija sa parlamentarnom impotencijom.

“Ova stagnirajuća situacija čini status quo glavnim ciljem i smanjuje očekivanja Kosovara prema njemu,” rekao je.

Prema njegovim riječima, pitanje nije u padu Vlade, već u dvosmislenosti scenarija ako se tako nešto na kraju dogodi.

Muhadžiri je dalje naglasio da je predstavnicima pobjednika na izborima arogantno lutanje po restoranima i rezidencijama važnije od brzog postizanja sporazuma.

“Prošla postizborna iskustva govore nam da je predstavnicima pobjednika na izborima i njihovim saveznicima arogantna multimedija u lutanju restoranima i rezidencijama važnija od brzih dogovora.

“Čak i sada su akteri isti, nema nade za efikasno okončanje procesa bez štetnih odlaganja koja će državu dovesti na ivicu lančanih blokada i sistemskih ponora,” rekao je.

Naglasio je da je u ovom periodu eskalacije pandemije s COVID-19 kazneno tražiti nove izbore ako ne postoji precizan plan za sve veze njihovog početka, razvoja i završetka.

“Ako se izmaglice uobičajenih političkih igara primijene u sadašnjem razdoblju koronavirusa, one postaju ubilački instrument koji uzima ljudske duše.”

Muhadžiri je takođe rekao da se neodgovornost položaja i opozicije dokazuje u nedostatku volje za usvajanjem zakona o ekonomskom oporavku.

“Spektakularna neodgovornost pozicije i opozicije jasno se dokazuje u nedostatku volje za usvajanjem Zakona o ekonomskom oporavku.

Uprkos kašnjenju od nekoliko mjeseci, čak i na sadašnjim sjednicama kada bi se trebalo raspravljati o ovoj temi od vitalnog utjecaja na opću dobrobit, učestvuje samo 40 zastupnika. Tragično je da naši zastupnici socijalne mrlje srama i političkog ponašanja ignoriraju kao kriterij nemorala, čak i u ovim okolnostima egzistencijalnih kriza “, rekao je između ostalog analitičar Artan Muhadžeri.

Inače, čak je i najveća opoziciona stranka Lëvizja Vetëvendosje (LVV) zahtijevala da zemlja izađe na nove parlamentarne izbore, jer kako kažu zemlji je potrebna legitimna nova vlada. / Telegrafi/


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button