Vijesti

Ministarstvo zdravlja radi na povećanju smještajnog kapaciteta za oboljele od koronavirusa

Zamenik ministra zdravlja Ljuan Golja rekao je da se radi na povećanju broja kreveta za smeštaj novoobolelih kao i na poboljšanju snabdevenosti kiseonikom, prenosi Reporteri.

Golja je govorio o merama koje je Ministarstvo zdravlja sprovelo sa Armendom Zemajem na mestu prvog čoveka ministarstva.

On je istakao da će se neke od prostorija prilagoditi trenutnim uslovima i one će biti opremljene sa dodatnih 500 kreveta za pacijenta obolele od koronavirusa.

Prema rečima Golje preduzete su i mere za obezbeđivanje dodatnih količina kiseonika.

Golja kaže da je povećanje broja novoobolelih zahtevalo veću koordinaciju institucija i da

„Imamo veliki broj pacijenata i videli smo da ovih poslednjih dana imamo ogroman porast slučajeva na Kosovu, što je kao rezultat zahtevalo dodatne mere. Kada je na čelo ministarstva došao ministar Zemaj, broj testova je bio vrlo mali, sada radimo desetostruko veći broj testova i samo juče je obavljeno oko 1.600 testova. U prvim mesecima rukovođenja pandemijom, ja kao lekar smatram da je bila greška što su slučajevi koji su dolazili iz regiona, konkretno mi smo ih sve dovodili u Prištinu, i šta se tamo dešavalo, često je te slučajeve pratila porodica, i to je bio podsticaj većem širenju zaraze”, rekao je Golja.

Ono što zabrinjava jeste da još uvek ne znaju kada će sve ovo biti u funkciji.

„Ako kažem da će biti gotovo za dva ili tri meseca pogrešiću, jer ove procedure zavise i od ekonomskih operatera“, rekao je Golja.

Što se tiče snabdevanja kiseonikom regionalnih bolnica, Golja je naglasio da je odluka o dodatnom snabdevanju doneta, ali da ne može odrediti vreme kada će se proces završiti.

Kosovo Online / Reporteri


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button