Vijesti

Kosovo nema plan za kupovinu antikovid vakcine

Kosovo još uvek nema konkretan plan za nabavku antikovid vakcine, i osim budžeta koji još nije dodeljen za ovu svrhu, ne zna se ni koliko sredstava treba za njihovu nabavku, piše Gazeta ekspres.

Kosovsko Ministarstvo zdravlja je potvrdilo da će vakcine biti besplatne za građane Kosova.

„Globalni savez za vakcinaciju KOVAKS obećao je Kosovu da će dati 300 hiljada besplatnih vakcina, u trenutku kada se vakcina razvije“, kažu u Ministarstvu zdravlja.

Osim besplatnih vakcina koje će Kosovo dobiti, Ministarstvo zdravlja još nije naznačilo iznos koji bi trebalo da naruči, a koji bi trebalo da odgovara zahtevima građana.

Izdvajanje budžeta za kupovinu antikovid vakcine još uvek nije izvršeno, mada u vladinoj odluci donetoj 5. jula 2020. tačka 5 navodi da Ministarstvo zdravlja treba da dodeli budžet za vakcinu.

„Ministarstvo zdravlja i nadležne zdravstvene ustanove dužne su da izdvoje neophodni budžet za kupovinu do 100.000 viroloških testova, do 500.000 sezonskih vakcina protiv gripa, i da izvrši neophodne naredbe za eventualnu vakcinu protiv kovida-19, u skladu sa protokolima Evropske komisije i SZO “, navodi se u odluci Vlade.

Ministarstvo zdravlja pravdalo je neraspoređivanje budžeta rekavši da ne znaju cenu vakcine dodajući da Kosovo neće imati problema sa raspodelom budžeta za ovu namenu.

„Budžet se određuje kada se zna cena vakcina, ali budžet za vakcine neće predstavljati problem za državu Kosovo“, kaže se u odgovoru Ministarstva zdravlja datom Insajderu.

Ukupan budžet Kosova za 2020. godinu iznosi 2,3 milijarde evra.

Trenutno je na Kosovu 27.851 aktivan slučaj virusa.

Vakcina koju su zajednički razvile nemačka kompanija BioNTech i američka firma Fejzer pokazala se kao 90% efikasna u sprečavanju infekcija kovid-19.

Nakon ove vesti, mnoge zemlje su počele da se prijavljuju za ulazak u red za dobijanje ove vakcine.

Trenutno je 80 zemalja postalo deo KOVAKS mehanizma za pružanje antiCovid vakcine, deo ove liste je i Kosovo.

BalkanPlus


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button