Vijesti

Ekonomski stručnjaci: Kosovo nema novca za izbore

Stručnjaci za ekonomska pitanja, izbore na Kosovu ne vide kao opciju, jer smatraju da nema finansijskih mogućnost za to, prenosi Gazeta ekspres.

Poznavaoci ekonomskih prilika ne slažu se da bi u periodu pandemije trebalo održavati centralne izbore.

Ekonomski stručnjak Mustafa Kadriaj, nabrojao je razloge za raspuštanje vlade, ali izbore smatra krajnjim rešenjem.

„Hoti više nema razloga da ostane u izvršnoj vlasti, nakon što je propao antikovid zakon, broj zaraženih se samo povećao, a kazne su dostigle cifru od preko dva miliona evra. Takođe, on nema glasove poslanika za usvajanje Nacrta zakona o ekonomskom oporavku, koji je vitalni zakon za preduzeća u vremenu u kojem se donosi. Hoti mora da otvori put sveobuhvatnoj ili tehničkoj vladi, ali bi na kraju i takva vlada morala na izbore, što zavisi od stepena pandemije“, izjavio je Kadriaj za Gazeta ekspres.

Ekonomista Safet Gerdžaliu, u izjavi za ovaj medij rekao je da Kosovo ima krhku ekonomiju, tako da nema luksuz za izbore.

„Kosovo se suočava sa mnogim izazovima u vreme pandemije, ali ono što zemlju najviše boli je politička pandemija. Zemlje regiona se takmiče da ostanu uz građane, dok mi imamo takmičenja u politici. Činjenica da imamo blokadu institucija najbolje dokazuje da su političke stranke više orijentisane na vlast nego na državu. Izbori su očigledno jedina alternativa. Ali zemlja poput Kosova, s krhkom ekonomijom, nema luksuz da sada ide na izbore, ne bi bilo razlike od ovih izbora, samo trošak“, izjavio je Gerdžaliu.

Poslednji centralni izbori koštali su kosovski budžet skoro šest miliona evra, podseća Gazeta ekspres.

BalkanPlus


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button