Vijesti

Krasniqi: Ako se ovako nastavi izbori su neizbježni, Kosovo sada nije spremno za dijalog sa Srbijom

Nakon potvrđivanja optužnice i odlaska donedavnog predsednika Hašima Tačija u Hag, na Kosovu se pored hronične političke krize koja je dugo prisutna, pojavila i institucionalna kriza, koja se može prevazići samo postizanjem konsenzusa među političkim spektrom, što je nerealno očekivati jer određene partije ovu situaciju gledaju kao povoljan momenat da dođu na vlast, izjavio je za Kosovo Onlajn univerzitetski profesor i politički analitičar Miljazim Krasnići iz Prištine.

“Vlada ima jednu slabu poziciju zato što ima sasvim minimalan broj glasova u parlamentu i najverovatnije neće moći da izdrži, zbog svakojakih pritisaka od pandemije, ekonomske krize, preko siromaštva do novih pritisaka koji dolaze od Specijalnog suda. Ja mislim da oni kapaciteta za neki dogovor imaju ali nemaju političku volju i to pokazuju dugi niz godina. U tom smislu ako se da prioritet tome kako da se prigrabi vlast onda se neće moći naći adekvatan dalekosežan odgovor na nagomilane probleme, zaista ne verujem da ima političke volje da se nađe politički konsenzus nego će se nastaviti ova unutrašnja prepucavanja u jednoj formi političkog autizma”, ističe Krasnići.

On je mišljenja da bi trebalo promeniti izborni zakon na Kosovu, kako bi se predsednik birao direktnim glasanjem naroda, ali kako kaže i za tako nešto ne postoji volja političkih stranaka.

“Ko će sada biti novi predsednik teško je prognozirati. Imamo kandidaturu gospodina Haradinaja ali mislim da je ona nerealna. Za izbor predsednika treba prisustvo najmanje 80 poslanika, ali to je nemoguće, osim ako ne uđe u koaliciju sa Demokratskom partijom Kosova ili se ne napravi neki dogovor sa pokretom Samoopredeljenje. Ako se ovako nastavi izbori su neizbežni ”, kaže Krasnići.

Poslednjih dana mogle su se čuti izjave pojedinih političara na Kosovu koji pozivaju na prekid dijaloga sa Srbijom, što prema Krasnićijevim rečima nije dobro. Sasvim je izvesno da će se dijalog odložiti jer Kosovo u ovom trenutku nije spremno ni za tehnički, a kamoli za politički dijalog, smatra Krasnići.

“Vlada je na staklenim nogama a neizvesna je situacija u i vladajućoj koaliciji. Gospodin Haradinaj sve vreme vrši pritisak i nekako uslovljava ostanak u vladi sa njegovom kandidaturom za predsednika. Prema tome Kosovo nije spremno, ali ne bi trebalo da odbije dijalog kao takav i kao proces ali treba sačekati da se normalizuje unutrašnja situacija i tek posle eventualnog izbora predsednika možemo da se nadamo da će se dijalog nastaviti”, zaključuje Krasnići.

Kosovo Online


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button