Vijesti

Belgija suspendovala učitelja koji je učenicima pokazivao karikature poslanika Muhameda s.a.w.s.

Učitelj osnovne škole Ecole No11 – Aux Sources du Gai Savoir u Briselu suspendovan je, nakon što je učenicima pokazivao uvredljive karikature poslanika Muhameda alejhiselam, tokom diskusije o napadu na francuskog profesora kojem je napadač odrubio glavu zbog karikatura.

Neimenovani belgijski učitelj u školi u briselskom distriktu Molenbeek je predavao učenicima od 10 i 11 godina, a lokalni mediji prenose da je učenicima dao mogućnost da okrenu glavu kada im je pokazao karikature iz magazina Charlie Hebdo.

Novine Derniere Heure izvještavaju da su obrazovne vlasti pokrenule disciplinski postupak protiv ovog učitelja, a portparol gradonačelnika Moleenbeeka je kazao da je postupak pokrenut zbog eksplicitnosti karikatura, a ne konkretno zbog toga što prikazuju utemeljitelja islama.

„Naša odluka je zasnovana na činjenici da je riječ o opscenim slikama. I da se nije radilo o Poslaniku, isto bismo postupili“, kazao je portparol vlasti, dodajući je nekolicina roditelja djece koja pohađaju školu uputila prigovore.

Lokalni mediji su izvijestili će preliminarno saslušanje u okviru disciplinskog postupka biti održano u četvrtak, a suspenzija učitelja je izazvala žustre reakcije nekih belgijskih političara poput Thea Franckena iz opozicione nacionalističke Nove flamanske alijanse, koji je kazao na tviteru da je riječ o „šokantnoj odluci“.

Član belgijskog senata Georges Bouchez je napisao također na tviteru: “Nadam se da ova informacija nije tačna. Ako jeste, to je jednostavno nedopustivo i neprihvatljivo. Sloboda izražavanja nije nešto oko čega možemo pregovarati.“

BalkanPlus


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button