Vijesti

Berjani: Cijene goriva na Kosovu i dalje među najnižim u regionu

Iako su tokom pandemije mnogi građani na Kosovu imali finansijskih problema, nije bilo problema u pogledu snabdevanja gorivom, jer je cena bila najjeftinija u poslednjih 20 godina, prenosi Ljajmi.

Tokom pandemije, cene goriva na Kosovu bile su za dizel 0,75 centi, a za benzin, 0,76.

Međutim, ni sedam meseci nakon početka pandemije, cena goriva se nije mnogo promenila.

Trenutna cena goriva na Kosovu za dizel je 0,84 – 0,93 centa, dok je benzin od 0,87 centi za litar do 0,95.

Predsednik Udruženja naftnih derivata na Kosovu Fadilj Berjani istakao je da se u vezi sa cenama koje su odredili Berza i Organizacija za proizvodnju “OPEC” građani Kosova opslužuju najnižim cenama u regionu, ne uključujući Severnu Makedoniju.

Za razliku od Kosova, Albanija ima veću cenu goriva. Prema njegovim rečima, danas su cene u Albaniji za dizel, 1,25 evra i za benzin 1,27 evra.

Govoreći o prvoj fazi pandemije koja je započela u martu, Berjani je rekao da su tokom pandemije u naftnom sektoru bili veliki gubici, kako za privatni sektor, tako i za javnu kasu.

“Nekoliko meseci smo zatvoreni, benzinske pumpe su uspele da rade s kapacitetom 5-10 odsto. Stabilizacija je sada počela, ali još uvek treba vremena da se vratimo na situaciju pre pandemije. Verujem da bi vlada trebalo da pomogne preduzećima u ovoj situaciji”, ocenio je Berjani.

Prema njegovim rečima, u vreme pandemije pomaže se preduzećima širom sveta, dok se na Kosovu dešava upravo suprotno.

Predsednik Udruženja naftnih derivata na Kosovu rekao je takođe da su kao udruženje zatražili da se u skladu sa standardima Evropske unije, nakon 15 godina, rezerve verifikuju.

Berjani je dodao i da je Udruženje naftnih kompanija na poslednjem sastanku izrazilo veliku zabrinutost zbog ovih problema u naftnom sektoru, gde se oko 30 odsto državne kase puni, a ne dobija odgovor na ove probleme.

“Obratili smo se sa zahtevima i čekamo sastanak sa premijerom. Nadamo se i verujemo da će ovi problemi biti rešeni. Takođe ćemo se obratiti ambasadama zemalja Kvinte, jer tražimo primenu standarda”, istakao je Berjani.

BalkanPlus


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button