KORONAVIRUS

Gazeta Express: Lijek kojim se Trump liječio od koronavirusa, na Kosovu košta 320 evra

Lijek Remdesivir, jedan od dva koja su odobrena u Evropi za liječenje koronovirusa, a koji je nedavno koristio i američki predsjednik Donald Trump, prodaje se na Kosovu po ceni i do 320 evra, prenosi Gazeta Express.

Cena ovog lijeka, koji se uvozi iz Turske, različita je i kreće od 81 pa do 320 evra.

Zbog lošeg zdravstvenog stanja izazvanog koronavirusom jedna porodica je, kako navode, morala da izdvoji 400 evra za dve ampule ovog leka.

Pojedini članovi porodica osoba koje su bile liječene na klinikama Univerzitetskog kliničkog centra u Prištini ističu da su za lek Remdesivir platili 320 evra.

Televizija T7 je pokušala da dobije odgovor od kosovskog Ministarstva zdravlja u vezi sa tim da li nameravaju da obezbede ovaj lijek, ali oni nisu dali konkrijetan odgovor.

Rekli su samo da je 1. septembra ove godine Ministarstvo zdravlja olakšalo procedure za terapije za liječenje COVID-19.

Ipak, Ministarstvo zdravlja nije obezbedilo ovaj lijek za klinike u kojima se leče pacijenti sa kovidom 19.

Ova televizija nije uspela da dobije odgovor ni od Nacionalne agencije za lijekove i medicinska sredstva, kako i gde se vrši registracija lijekova u odnosu na kvalitet dotičnog lijeka.

Ni iz Carine Kosova nisu željeli da navede koliko se često ovaj lijek uvozi na Kosovo.

Kosovo Online / Gazeta Express


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button