Vijesti

Memorijalni kompleks komandantu “Drini” otvoren danas

Očekuje se da će učesnici ove ceremonije biti gradonačelnik Mytaher Haskuka i direktor administracije Osman Hajdari, piše PrizrenPress.

Na 21. godišnjicu oslobođenja Prizrena, održana je inauguracija radova na izgradnji Spomen-parka posvećenog Ekremu Rexhi – komandantu “Drini”.

Opštinske vlasti su tvrdile da je sprovođenje ovog projekta zakasnilo, s obzirom na doprinos komandanta Drinija u oslobađanju Prizrena.

Gradonačelnik Prizrena, Mytaher Haskuka, naglasio je da je grad trebalo mnogo ranije da ima spomenik posvećen komandantu “Drini”.

“U stvari, to je najzaslužnije u smislu oslobađanja našeg grada, koje je prošlo bez velikih posljedica po stanovništvo, jer je srpska vojska imala mnogo mračnih planova za grad Prizren,” rekao je Haskuka.

Dok je porodica istaknutog komandanta izrazila zahvalnost svima koji su dali svoj doprinos u realizaciji ovog projekta.

Bivši komandant OVK Ekrem Rexha – ‘Drini’ ubijen je ispred svoje kuće u naselju „Bazhdarhane“, ujutro 8. maja 2000. godine, dok je radio kao opštinski direktor za vanredne situacije.

U kritičnom trenutku izašao je da pokrene automobil kako bi krenuo na posao, dok je na njega pucao iz automatskog oružja, dok je gledao u prvu gumu automobila sa vozačeve strane koja je namjerno izbušena.

U Prizrenu su održana dva suđenja radi otkrivanja ubojice, ali u nedostatku dokaza pušteni su optuženi, bivši pripadnici OVK, ali i bivši drugovi “Drinija”.

Proces otkrivanja ubistva prebačen je kasnije u Prištinu, gde je u drugom procesu bivši komandant Zone dva KZK, general Sali Veseli, optužen za saučesništvo u ubistvu, izveden pred lice pravde. Drugostepeni sud ukinuo je presudu Suda u Prizrenu, kako je navedeno u nedostatku dokaza, oslobađajući optuženog.

Kosova.info


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button