Vjera

IZK strogo osuđuje ambasadora Kosova koji je objavio karikaturu poslanika Muhameda s.a.w.s.

Predsjedništvo Islamske zajednice Kosova reagiralo je na ambasadora Kosova u Francuskoj Qëndrima Gashija, koji je objavio karikaturu poslanika Muhameda s.a.w.s., opisujući je kao uvredu od koje bi se Ministarstvo vanjskih poslova trebalo distancirati.

Prema IZK-u, početkom mjeseca rođenja poslanika Muhameda s.a.w.s., kada je čitav islamski svijet započeo manifestacije za obilježavanje, čitanje i proučavanje njegove brilijantne biografije i njegovih svetih učenja, dolazi objavljivanje crtanih filmova koji vrijeđaju poslanika Muhameda s.a.w.s., od strane ambasadora Kosova u Francuskoj, Qëndrima Gashi.

„Za nas kao islamsku zajednicu ovaj čin je neprihvatljiv i kažnjiv, a takav čin samo povećava netrpeljivost, mržnju i nepovjerenje među ljudima, jer vrijeđa i napada druge, posebno kada je to povezano s pitanjem vjere. Naši ljudi cijene njegovanje tolerancije, razumijevanja, suživota i međureligijske harmonije, što je primjer drugim ljudima. Međureligijska harmonija koju njegujemo stoljećima može biti dobar primjer i drugim ljudima i društvima. Ovaj dobar primjer i vrijednost naše nacije trebao bi slijediti i naš ambasador, g. Qëndrim Gashi, da ne čini suprotno, i svojim postupcima doprinosi netrpeljivosti i mržnji zasnovanoj na religiji. Molimo Ministarstvo vanjskih poslova da se ogradi od djelovanja ambasadora Gashija, jer smatramo da je svojim postupkom napao vrijednosti i principe na kojima je naš narod stoljećima podizao i gajio sklad i međuvjerski suživot “, kaže se u reakciji.

IZK je takođe osudio krivično delo protiv francuskog učitelja, a istovremeno smo se obavezali da se naša uverenja ne koriste za mržnju i strpljenje, već za suživot, priznanje, poštovanje i ljubav.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button