Vijesti

Hoti posle napada na novinara: Sloboda medija zaštitiće se po svaku cijenu

„Sa zabrinutošću primio sam vest o napadu na novinara Škumbina Kajtazija. Sloboda medija i sloboda izražavanja garantovane su zakonom i zaštitiće se po svaku cenu. Zbog toga, tražim od organa reda da Škumbinov slučaj rešavaju kao visoko prioritetan i da otkriju okolnosti ovog napada“, rano večeras oglasio se i kosovski premijer Avdulah Hoti posle noćašnjeg napada na novinara portala Reporteri.

Novinar kosovskog portala Reporteri Škumbin Kajtazi (Shkumbin Kajtazi) saopštio je jutros da je noćas sa više metaka pucano na njegov auto koji je bio parkiran u centru južne Mitrovice.

Navodi da je auto ozbiljno oštećen, sa rupama od metaka na vozačevom sedištu, krovu i zadnjoj strani automobila, a objavio je i fotografije.

Policiji je prijavio da je slučaj povezan sa onim čime se bavi na poslu, a da lični problem nije imao ni sa kim još od srednje škole.

Sada Avdulah Hoti poručuje da su napadi na novinare i medije direktni napadi na demokratske vrednosti, i najavljuje da će se organi reda prema njima odnositi sa prioritetom.

Pre Hotija, napad je osudio i ogranak Samoopredeljenja iz Južne Mitrovice. Opisujući napad kao „užasan čin“, podsetili su na prioritet slobode medija koji se garantuje zakonom i društvena je vrednost.

„Bilo kakav napad na novinare je neprihvatljiv i kažnjiv. Bilo kakvo moguće nezadovoljstvo usled nekog izveštaja, vesti ili članka u medijima ne opravdava podmukla i kukavička dela  poput onog od prošle noći u Mitrovici“, navelo je Samoopredeljenje.

Pozvali su na otkrivanje počinioca uz opasku da oni ovaj napad shvate ozbiljno, te da se stvara atmosfera nesigurnosti u opštini južno od Ibra kojom se pokušava da se zajednica „vrati nazad u mračna vremena koja su već prevaziđena“.

Jutros je napad na Kajtazija osudila i poslanica PDK u kosovskom parlamentu Valjdete (Valdete) Idrizi, koja je takođe iz Mitrovice.

Reagovao je u međuvremenu i direktor RTV Dukađini Ermal Panduri.

On je podsetio na to da su fizički napadi i pretnje nad novinarima česti na Kosovu.

„Institucije moraju da deluju! Škumbine Kajtazi, mi smo svi sa tobom“, poručio je Panduri.

Kosovski ministar za ekonomiju i zaštitu životne sredine Bljerim Kući (Blerim Kuçi), takođe je osudio napad, pozivajući na otkrivanje počinioca i zaštite slobode govora.

Inače ovaj ministar je potvrdio da je upravo on Kajtaziju u petak dao intervju, koji se večeras prikazuje.

KoSSev


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button