Vijesti

Sjeverna Makedonija poslala prvi kontingent vojnika na Kosovo

Sjeverna Makedonija ispratila je danas prvi kontingent od 44 vojnika u snage KFOR-a na Kosovu i najavila povjećanje učešća u toj NATO misiji.

Ministarka odbrane Sjeverne Makedonije, Radmila Šekerinska, istakla je da je slanje prve rotacije u KFOR prvi put da Armija Republike Sjeverne Makedonije (ARSM) učestvuje u novoj misiji NATO nakon prijema u punopravno članstvo u toj alijansi.

Prema njenim rečima, 44 pripadnika ARSM radiće kao štabni oficiri u glavnoj komandi u Prištini i obezbeđivaće regionalnu komandu KFOR Zapad i to će sve biti u okviru italijanskog kontingeta.

Šekerinska je istakla da će doprinos Sjeverne Makedonije misiji NATO na Kosovu nastaviti da raste u toku cele 2021. godine i da će od narednog leta u KFOR-u doprinositi oko 180 vojnika, podoficira i oficira.

„Očekujemo već od sledeće rotacije broj da povećamo na preko 60 pripadnika. Od sledećeg leta, zajedno sa našim dugogodišnim partnerom, Nacionalnom gardom Vermonta, povećaćemo za više od 100 dodatnih pripadnika naše armije“, rekla je ona.

Na svečanosti slanja prvog kontingenta vojnika na Kosovo, kojem su prisistvali i predsednik i premijer Sjeverne Makedonije, Stevo Pendarovski i Zoran Zaev, Šekerinska je istakla da „Sjeverne Makedonija zauzima mesto u NATO kao zemlja koja znači mir, bezbednost i stabilnost“.

„Naša obaveza je da uložimo u stabilnost u regionu, da doprinesemo regionalnoj stabilnosti, da pomognemo da Balkan bude bolje, mirnije, prosperitetnije mesto za življenje. Pokazali smo naše kvalitete na mnogom udaljenim mestima. Sada ćemo pokazati naše pravo mesto i u regionu. Članstvo u NATO znači sigurnost pod kolektivnim šatorom Alijanse, ali mi to članstvo osećamo kao veliku odgovornost“, rekla je Šekerinska.

Severna Makedonija od 2007. godine daje logističku podršku Misiji NATO na Kosovu, nazvanoj KFOR, a njena armija ima 18-godišnje iskustvo učestvovanja u mirovnim misijama te alijanse – „Isaf“ i „Odlučna podrška“ u Avganistanu, „Sloboda za Irak“, „Altea“ u BiH i „Unifil“ u Libanu.

kossev


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button