Region

Slovenija ponovo uvodi karantenu

Od petka će karantena biti uvedena u sedam od 12 slovenskih regija kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, odlučila je slovenska vlada.

Uredba o zabrani okupljanja više od 10 ljudi na javnim ili privatnim mjestima u središnjoj Sloveniji, Gorenjskoj, Koroškoj, Zasavju, Posavju, Savinjskoj i jugoistočnom dijelu Slovenije stupit će na snagu u ponoć.

Takva je mjera uvedena u ove regije nakon što je u posljednje dvije sedmice prosječno 140 stanovnika na 100 000 oboljelo od virusa COVID-19.

Ministar unutrašnjih poslova Ales Hoys rekao je na konferenciji za novinare da stanovnicima ovih područja neće biti dozvoljeno da napuste regiju ili da odu tokom perioda karantene, uz određene izuzetke poput odlaska na posao, posjeta ljekaru, pružanja pomoći rođacima. .

Hoys je dodao da će biti dozvoljeno posjećivanje groblja i sprovoda, a također će biti omogućen i tranzit kroz regije. Također je rekao da je u tim regijama obavezno držati maske vani, a ne samo unutra, osim za djecu do šest godina.

U regijama pogođenim karantenom postoji 117 od ukupno 212 općina, kao i gradovi poput Ljubljane, Kranja i Čele, dok Maribor i Kopri nisu obuhvaćeni odlukom.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button