KORONAVIRUS

Hoti kritikuje ugostiteljstvo i institucije zbog porasta broja zaraženih

Premijer Kosova Avdullah Hoti izjavio je, nakon sastanka sa nadležnima u upravljanju pandemijom COVID-19, da su na povećanje broja zaraženih uticali ugostiteljstvo i institucije, prenosi Gazeta Express.

“Održali smo sastanak sa ministrom zdravlja, direktorom Instituta, direktorom policije, UKCK i svim centralnim i lokalnim inspekcijama kako bismo procenili situaciju i dogovorili se o merama koje treba da preduzmemo”, dodao je Hoti.

Prema njegovim rečima od 4. oktobra, broj zaraženih koronavirusom se povećava.

“I dalje smo ispod nivoa od 50 slučajeva na 100.000 stanovnika, što je prag za ulazak u zonu žarišta pandemije i rizik za rad i putovanja, moramo da održimo ovu situaciju”, rekao je Hoti.

Dodao je da je na osnovu procene epidemiološke situacije, uzimajući u obzir uzroke na povećanje broja zaraženih,  neprihvatljivo da institucije ne vode računa o potpunom preduzimanju propisanih mera u slučaju da zaposleni ne slede protokole za suzbijanje pandemije.

Istakao je da je testirano oko 10.000 učenika i nastavnika.

“Oko 10.000 učenika i nastavnika testirano je u školama, procenat pozitivnih je pet odsto, zaista visok”, rekao je Hoti.

Premijera su, kako je naveo, obavestili inspektori da zaposleni u apotekama, pekarama i na pijacama ne poštuju odluku o nošenju maski tokom radnog vremena.

“Sa zabrinutošću sam prihvatio informaciju da postoje mnogi slučajevi koje policija i inspektori identifikuju u apotekama, pekarama i na pijacama, ne nošenja maski ili nosioci institucija kada ne poštuju mjere, to je neshvatljivo. Ne možemo tolerisati neodgovornost preduzeća ili institucija, preduzimamo mere štednje koje nas sve koštaju bez izuzetka. Doneli smo mere pre 3-4 meseca, koštale su svaku porodicu”, rekao je Hoti.

Naglasio je da će biti uspostavljene radne grupe svih inspektorata koji će nadgledati sprovođenje mera za suzbijanje pandemije u svim opštinama.

“Moramo učiniti sve da ne dođemo u situaciju koja nas primorava na mere. Dogovorili smo se da radne grupe sanitarnih, farmaceutskih, tržišnih i opštinskih inspektorata organizujemo u dve smene. Danas je radilo 75 dodatnih inspektora, uz podršku kosovske policije, koji su  zaduženi za nadzor sprovođenja mera u svakoj javnom prostoru i u institucijama”, rekao je Hoti.

“Moramo naučiti građane, institucije i preduzeća da žive s ovom pandemijom, čini se neko vrijeme, možda i godinu dana ili tako nekako, kako se ne bismo vratili u izolaciju društva, jer će to uticati i na ekonomiju I na društvo”, poručio je Hoti.

Kosovo Online


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button