Vijesti

Makron smatra da Kosovo još nije ispunilo sve uslove za viznu liberalizaciju

Uprkos zaključku Evropske komisije od pre nekoliko dana da je Kosovo ispunilo uslove za liberalizaciju viznog režima, u državama članicama Evropske unije postoje rezerve i skepticizam da li građanima Kosova treba ukinuti vize, prenosi Gazeta Ekspres.

Ovakav stav vezan je za oblast vladavine prava i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, jer Francuzi kažu da uprkos pozitivnim potezima još nisu ostvareni opipljivi efekti.

Nade kosovskih građana da će se kretati bez viza uveliko su porasle tokom druge polovine ove godine, pošto Nemačka predsedava EU.

Uprkos nemačkom predsedavanju, pitanje viza za Kosovo ne izgleda kao prioritet, jer neće biti na dnevnom redu na sastanku Evropskog saveta koji će se održati 15. i 16. oktobra.

To su listu Ekpres potvrdile nemačka vlada i Evropska unija.

Šefovi država Kosova neprekidno su upućivali optužbe i kritike ka EU, jer je Kosovo jedina izolovana država na Balkanu bez prava na bezvizno kretanje u šengenskom prostoru.

Gazeta Ekspres iz diplomatskih izvora u Parizu, saznaje da je stav predsednika Makrona u Francuskoj da Kosovo još uvek nije ispunilo uslove za liberalizaciju viznog režima.

“Režim liberalizacije viza za kratkoročni boravak pretpostavlja da su ispunjeni brojni uslovi, posebno u pitanjima koja se odnose na vladavinu zakona i borbu protiv kriminala i kriminalnih aktivnosti. Trenutno Kosovo još uvek ne ispunjava ove uslove“, rekao je ovaj diplomatski izvor.

Prema Francuzima, pozitivni događaji koji su se dogodili u oblasti vladavine zakona i reforme pravosuđa preuranjeni su da bi doneli opipljive rezultate.

Iz Pariza poručuju da će zajedno sa evropskim partnerima pomno pratiti razvoj događaja u oblasti vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala.

“I dalje budno pratimo, zajedno sa našim evropskim partnerima, događaje u vezi sa razvojem vladavine zakona i borbom protiv organizovanog kriminala. Sprovođenje reformi je od suštinskog značaja kako bi se zakoni mogli sprovoditi na održiv način“, rekao je ovaj diplomatski izvor.

Pored Francuske, Holandija takođe okleva da podrži Kosovo u ovom procesu.

Za sada bezuslovnu podršku daje Nemačka kancelarke Merkel, koja je, međutim, nedovoljna ako je Makron ne podržava.

BalkanPlus


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button