Vijesti

ThaÇi: Dijalog ubuduće da ima samo jednu tačku dnevnog reda, uzajamno priznanje Kosova i Srbije

Kosovski predsednik Hašim Tači, koji trenutno boravi u SAD, kaže da je u Briselu i Vašingtonu zahtevao da dijalog između Kosova i Srbije ima samo jednu tačku dnevnog reda, pitanje uzajamnog priznavanja, prenosi Gazeta Ekspres.

Tači je istakao da je dobio punu podršku za evroatlantske integracije Kosova.

“Mogu da kažem da je posle posete koju sam imao prošle nedelje u Briselu, gde sam sa specijalnim izaslanikom Evropske unije razgovarao o pitanju dijaloga Kosova i Srbije, bilo neophodno otputovati za SAD. U Vašingtonu sam imao posebno zadovoljstvo da razgovaram sa zvaničnicima Stejt departmenta i drugim zvaničnicima američke vlade o koracima koje Kosovo mora da preduzme sada, ali takođe i u budućnosti“, rekao je Tači za RTV21.

On je istakao da “SAD nastavljaju snažno da podržavaju Kosovo u unutrašnjem razvoju i u institucionalnoj stabilnosti” i dodao da će Kosovo i dalje ostati najverniji američki saveznik u regionu.

“Saradnja sa SAD je nastavak naših strateških opredeljenja, ali ono što moram da naglasim je da sam i zvaničnicima u Briselu i u Sjedinjenim Američkim Državama jasno rekao da je pitanje dijaloga između Kosova i Srbije ušlo u novu fazu i da treba da bude samo jedna tačka dnevnog reda, ona o uzajamnom priznavanju između Kosovo i Srbije, a zatim tek ostala pitanja. Moramo nastaviti ovaj proces polazeći od glave teme, a ne od repa“, zaključio je Tači.

Kosovo Online


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button