KORONAVIRUSVijesti

Zemaj: Javna uprava, ugostiteljstvo i povratnici na Kosovo uticali su na porast slučajeva COVID-19

Ministar zdravlja Armend Zemaj izjavio je nakon povećanja broja slučajeva kovida-19 u poslednja dva dana da je vreme da se hitno preduzmu mere kako bi se sprečilo pogoršanje situacije.

On je na Fejsbuku naveo da porast broja slučajeva dolazi iz javnih institucija ali i uklanjanje Kosova sa liste visoko rizičnih zemalja i masovni dolazak ovih dana na Kosovo, iz evropskih zemalja koje takođe beleže veliki porast slučajeva kovid- 19.

„Prema našim podacima, porast broja slučajeva dolazi od javnih institucija, što je veoma loš pokazatelj i koji govori da ono što je rečeno na poslednjem sastanku Odbora da u državnoj upravi postoji nedisciplina u pogledu sprovođenja mera, ispostavilo se istinitim, a da se pritom ne zaboravljaju druge institucije, a posebno sektor ugostiteljstva, koji svakodnevno vršio pritisak pa su dobili još sat vremena za rad dok se s druge strane mere ne sprovode”, naveo je ministar.

Zemaj je zahtevao da kosovska policija i svi inspektori bez razlike, zajedno sa opštinama, hitno deluju kako bi sprečili pogoršanje situacije.

Pozvao je na trenutni prekid seminara, radionica i drugih oblika organizovanja gde se okupljaju ljudi kao i potpuno nepotrebnih aktivnosti poput raznih promocija, javnih skupova i drugih aktivnosti koje se mogu izbeći.

„Inspekcije treba da nastave ubrzanim tempom, novčane kazne treba da se izriču prema Zakonu o borbi protiv pandemije kovid-19“ poručio je Zemaj.

BalkanPlus


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button