Vijesti

Koha: Projekti iz Vašingtona vrijedni milijarde u rukama zvaničnika osumnjičenih za korupciju

Ministar za infrastrukturu Arban Abraši formirao je šestočlani tim za koordinaciju aktivnosti na sprovođenju projekata Vašingtonskog sporazuma, međutim, kako piše Koha, dva člana tima su već bila optužena za zloupotrebu službenog položaja, dok su još dva, aktivisti vladajuće DSK.

Na osnovu odluke koju je Abraši potpisao 25. septembra, tim će voditi Rame Kupeva, dok će članovi biti Burim Krasnići, Škipe Hiseni, Fljutura Fera, Džeme Veselji i Saranda Jusufi.

“Tim ima dužnost da koordinira sa relevantnim institucijama, da pripremi neophodna dokumenta za realizaciju projekata i odredi rokove za njihovu realizaciju, u skladu sa nadležnostima Ministarstva za infrastrukturu”, navodi se u odluci.

Predsedavajuća tima Rame Kupeva je direktorka putne infrastrukture. Ona i direktor Drumskog transporta Džeme Veselji, pod američkim posredovanjem, u februaru su u Berlinu potpisali dokumenta o zainteresovanosti za železničke projekte i autoputeve sa Srbijom.

Aljbin Kurti, koji je funkciju premijera preuzeo nekoliko dana pre događaja, naglasio je da ti zvaničnici nisu dobili ovlašćenje od nove vlade, kako za pregovore, tako ni za potpisivanje sporazuma.

Na pitanje Kohe, da li je od formiranja Tima bilo sastanaka, ili bilo kakvih aktivnosti, Kupeva nije dala odgvor, kao ni na pitanje da li će imati dodatne prihode kao predsedavajuća Tima.

Koha podseća da je Kupeva već imala mesečne dodatne prihode od 800 evra za vršenje nadzora nad projektom autoputa Priština – Hani i Elezit.

U te svrhe, kumulativno, dodatno je prikupljeno više 30 hiljada evra.

Pravni osnov za ostvarivanje ovih prihoda je sporan, jer su isplate izvršene na osnovu odluke iz 2014. godine, čiju legitimnost, kako saznaje Koha, već istražuju dve institucije.

Kosovo Online / Koha Ditore


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button