VijestiZanimljivosti

Najmoćniji pasoši na Balkanu, Kosovo na posljednjem mjestu

Kosovo je jedina zemlja u Evropi čiji građani odavno ne mogu putovati bez viza. Zbog toga se kosovski pasoš smatra „nemoćnim“ pasošem za putovanje u inostranstvo i ujedno najnemoćnijim pasošem na Balkanu.

Hrvatska je država sa najjačim pasošem na Balkanu i osma država na svjetskoj listi. Sa hrvatskim pasošem možete putovati u 121 zemlju bez vize, dok je u ostalih 77 potrebna viza za putovanje, piše Gazeta Express.

Odmah nakon Hrvatske dolazi srpski pasoš, koji je na 14. mestu po snazi na svjetskoj listi. Broj zemalja u koje možete putovati sa srpskim pasošem bez vize je 102, dok je za njih 96 potrebna viza.

Sjeverna Makedonija zauzima treće mesto među balkanskim zemljama i 16. na svjetskoj listi. U 99 zemalja svjeta možete putovati sa vizama, dok 99 zemalja zahteva vize, prenosi Gazeta Express.

Albanija dolazi odmah posle Sjeverne Makedonije na svjetskoj rang listi, kao i na Balkanu. Albanski pasoš je po svojoj moći 17. na svjetu, u 97 zemalja možete putovati bez vize, a u 101 ne.

Crna Gora i Bosna i Hercegovina zauzimaju 18. i 19. mesto kao države sa najmoćnijim pasošima na svjetu.

Dok se Kosovo smatra državom sa najnemoćnijim pasošem na Balkanu i zauzima 65. mesto na svjetskoj rang listi. Ukupan broj zemalja bez viznog režima je 45, dok su u druge 153 vize obavezne.

Gazeta Express


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button