Svijet

Loše vijesti iz Svjetske banke, što će negativno utjecati na kosovsku ekonomiju

Prema najnovijem izvještaju o ekonomiji u regionu Evrope i Centralne Azije, koji je danas objavila Svjetska banka, očekuje se da će se ekonomija Kosova smanjiti za 8,8 posto u 2020. godini.
Obavijest Svjetske banke kaže da je pandemija COVID-19 prouzrokovala pad izvoza usluga i smanjenje investicija i potrošnje.

Vlada je brzo odgovorila pružanjem podrške firmama i radnicima, međutim očekuje se da će se zaposlenost smanjivati ​​kako se siromaštvo povećava. Očekuje se da će rastuće doznake ublažiti utjecaj ekonomske kontrakcije.

“Očekuje se da će oporavak biti sporiji nego što je ranije predviđeno, jer pandemija traje duže nego što se očekivalo, što ometa ekonomski rast 2021. godine”, navodi se u izvještaju.

Dalje se ističe da je Kosovo kao ekonomija koja se pretežno bazira na uslugama bilo posebno osetljivo na COVID-19.

Izvještaj također kaže da bi vlada trebala nastaviti ulagati u efikasno upravljanje zdravljem uzrokovano pandemijom kako bi ublažila utjecaj recesije. Prema Svjetskoj banci, porast troškova za zdravstvo i obrazovanje važan je za snažniji postpandemijski ekonomski oporavak u ekonomijama u usponu u Europi i Centralnoj Aziji.

KOSOVA.INFO


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button