Vijesti

Kosovo obezbjedilo 160.000 vakcina protiv sezonskog gripa

Na Kosovu je obezbeđeno oko 160 hiljada doza sezonske vakcine protiv gripa, a očekuje se da će vakcinacija početi tokom oktobra, piše Gazeta Express.

U Centru za porodičnu medicinu kažu da su obavili sve pripreme za davanje ove vakcine, ali da trenutno čekaju da stignu prve doze sezonske vakcine protiv gripa.

Ministar zdravlja Armend Zemaj rekao je da za ovu zimsku sezonu planiraju da umnože doze vakcine protiv gripa. 

“Dio je obezbjeđen, postoji oko 165 hiljada doza koje će biti podjeljene građanima. Ali ove godine tvrdimo i omogućićemo da imamo 500 hiljada vakcina, naravno uz podršku Vlade Kosova…moramo obezbjediti novac iz budžeta, a planiranje raspodjele vrše sve opštine…”, kazao je on.

Šef Glavnog centra za porodičnu medicinu u Prištini Sami Uka, rekao je za KosovoPress da su zahtjevi za ovom vakcinom visoki u opštini Priština.

Dodaje da očekuju da će u roku od jedne ili dve nedjelje početi isporuka prvih doza vakcine.

“Izvršili smo sve pripreme da ih primimo i po potrebi distribuiramo najugroženijim uzrastima kojima je prioritet da se vakcinišu, to jest starijim od 65 godina, bolesnicima sa hroničnim bolestima i trudnicama”, dodao je.

Distribucija vakcina, uzimajući u obzir situaciju sa Covid-19, vršiće se na dva načina, kaže Uka, dodajući da je neophodno vakcinisati cijelo medicinsko osoblje u FMC-ima.

“Uzimajući u obzir koronavirus koji još uvijek kruži među nama, mada sa nešto nižim intenzitetom, potrebno je što prije intervenisati… Na raspolaganju su nam dvije mogućnosti, šta da radimo sa primjenom vakcine u svim centrima ili čak u određenim centrima, ili samo u našem Centru ovdje, u Glavnom centru porodične medicine, kao i prethodnih godina”, rekao je Uka.

Prema infektologu Valbonu Krasniqiju u vrijeme pandemije, potreba za vakcinisanjem protiv sezonskog gripa je još veća, jer oba virusa iritiraju disajne puteve.

“Ova dva virusa su odvojena i napadaju respiratorni trakt, međutim vakcina protiv sezonskog gripa nije namjenjena zaštiti od pandemije, pa je optimalno vrijeme ono vrijeme koje smo ranije pomenuli i očekujemo da pored redovnog planiranja počnemo vakcinaciju na vrijeme “, rekao je Krasniqi.

Prema Nacionalnom institutu za javno zdravlje Kosova, tokom 2019. godine bilo je 16 hiljada registrovanih slučajeva sezonskog gripa.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button