Svijet

Nad strateškim brdima u regiji Madagiz Azerbejdžanska vojska preuzela kontrolu

Azerbejdžanska vojska preuzela je kontrolu nad nekim strateškim brdima u regiji Madagiz, u okupiranoj provinciji Agdere, u operacijama koje je pokrenula kako bi oslobodila svoj teritorij.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopćilo je da su se sukobi na različitim stranama fronta nastavili tokom cijele noći, prenosi Anadolu Agency (AA).

Dodaje se da je azerbejdžanska vojska slomila otpor armenskih snaga u pravcu Jebrail-Fuzuli te ih primorali da se povuku te da azerbejdžanske snage pod kontrolom drže i situaciju u pravcu planine Murov.

U sukobima koji su nastavljeni tokom noći neutralizirano je pet oklopnih vozila ARMENSKE VOJSKE  i veliki broj njihovih vojnika.

U saopćenju se navodi da su dobrovoljci dovedeni iz Armenije u okupirane regije odbili da učestvuju u sukobima.

Armenske snage su u nedjelju ujutro izvele napade na azerbejdžanska naselja i položaje, a azerbejdžanske snage su odgovorile napadima na armenske položaje.

Armenske vlasti su potom proglasile opću mobilizaciju i ratno stanje zbog sukoba u regiji Nagorno-Karabah, a i vlasti Azerbejdžana su proglasile ratno stanje za 19 područja, uključujući i glavni grad Baku. Od 1991. godine armenska vojska ilegalno okupira Nagorno-Karabah, međunarodno priznati teritorij Azerbejdžana.

Četiri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a, kao i mnoge međunarodne organizacije, zahtijevaju povlačenje okupatorskih armenskih snaga iz Nagorno-Karabaha i sedam drugih okupiranih azerbejdžanskih regija.

Izvor: Kosova.info


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button